bomen

Dennen-post van dé sfeermakers

De Dennen- en Sparafdeling van de Boom Federatie heeft het weer mega druk. Als de winter is begonnen en de zon op zijn laagste stand staat slepen mensen al eeuwen lang takken en dennenbomen hun huis in. De glansrol van dennengroen komt er voor ons weer aan, heerlijk. Wij zijn dé beste sfeermakers van de decembermaand. Zonder ons gaat dat nooit lukken. 

Ook wij hebben VIP’s 
Steeds vaker staan we ook ‘versierd’ buiten op bekende pleinen, in openbare gebouwen en in gewone tuinen van woonhuizen. Wij zijn hartstikke popie. De reuzen onder ons kandideren zich elk jaar voor een van de bekendste pleinen in de wereld, New York, Londen, Parijs, Amsterdam; wij komen overal. Het is een wedstrijd inclusief keurmeesters. De winnaar krijgt de status van VIP-boom. Zo gaat een van ons altijd stralen op het Rockefeller Centre in New York. Een lichtsnoer van 8 kilometer is nu door die enorme oude ‘Noorse Spruce’ getrokken. Daarna aangekleed met 50.000 led lampjes en in de top fonkelt een piek van echt Swarovski kristal. Zo tonen wij elk jaar onze warme vriendschapsbanden tussen mens en boom. Helaas wordt dat niet overal goed begrepen. Neem nou het Doornboomplein te Middelbeers. Zodra daar een van ons feestelijk is opgetuigd, wordt hij op brute wijze kapot geslagen en omgehakt. Enfin het gaat al jaren zo maar dit jaar kan wel eens heel anders verlopen. Geweld en vernielzucht zijn zo gewoon geworden in jullie wereld dat wij denken dat zij vast iets anders gaan verzinnen. Zij waren echte trendsetters en dat willen ze, denken wij, vast en zeker blijven.  

Onze kunstcollega’s 
Met deze Dennen-post willen wij een groot woord van dank uitspreken aan de ‘kunst-kerst-boom’, die ons zo ontzettend veel werk uit handen neemt. Jullie denken misschien dat wij die zien als concurrenten. Niets is minder waar, wij zijn simpelweg ontzettend blij met deze kunst-collega’s. Voor ons is dit vooruitgang. Toen de kunst-kerst-bomen jullie huiskamers massaal gingen veroveren waren wij opgetogen blij. Er viel een flinke last van onze schouders. Toen we ontdekten dat die boom inderdaad elk jaar weer van de zolder werd gehaald in plaats van uit het bos was er vreugde alom.  De gehele bomen-federatie kampt al jaren met een oplopende onderbezetting door kap en ontbossing. Ook wij hebben last van het pijnpunt van deze tijd: klimaatproblemen. Droogtes, stevige winden, letterzetters die ons vroegtijdig het leven benemen, andere ziektes en natuurlijk de onafwendbare ouderdom met een onvermijdelijke sterfte. Toppunt van onze ergernis is dat wij steeds vaker moeten wijken voor nieuwe plannen. Zeer pijnlijk kan het voor een van ons zijn als nieuwe bewoners van een net gekocht huis ons gelijk omkappen, omdat we niet mooi genoeg zijn. We passen dan niet één twee drie in hun nieuw ontworpen tuinplan. En dat terwijl wij wel deel uitmaken van de notarieel opgemaakte koopovereenkomst. 

Duik in de geschiedenis 
Nog even terug naar de kunst-kerst-boom. Jullie kennen zijn geschiedenis mogelijk niet. Wij natuurlijk wel. Een interessant verhaal en gaat als volgt.   Er was eens een firma in wc- borstels die wilde productuitbreiding. Want, zeg nou zelf met een borstel voor de plee, daar doet een mens een eeuwigheid mee. Er werd een forse R&D – denktank opgericht. Die kwam op het lumineuze idee om een oud systeem (een stang waar losse dennentakken in pasten) uit 1883 te verbeteren……… dat is voor mens en boom zeer geslaagd. Onze complimenten, want jullie kunnen ontzettend goed ‘oplossingsgericht’ denken. Dat talent missen wij.

 Vergeet ons December-slokje niet
Wie toch voor een échte levende Kerstboom kiest, koop ons dan met een flinke kluit. Zo hebben wij een mooi tweede leven in jullie tuin. Koop ons niet te groot. Dan kunnen wij vele jaren lekker op en neer van buiten naar binnen. Vinden wij prettig en gezellig. Zo houden we een mooie vriendschapsband. Kies een royale pot en gun ons af en toe wat water, ook wij lusten wel een extra slokje! En zing ons eens toe: oh dennenboom o, dennenboom wat ben je toch weer wonderschoon! 
Groene belofte Wensen en goede voornemens horen erbij in jullie decembermaand. De wens van de Bomen Federatie is simpel. Waardeer ons eens ietsje meer. Want waarom zijn wij dood voor jullie meer waard dan levend, terwijl we zo ons best doen om het jullie naar de zin te maken? 
Bouw met jullie feest van licht en bezinning samen met ons aan een groenere toekomst, die ligt niet voor ons, maar zit in ons allemaal. 
Wij zijn dé groene belofte voor veel van jullie klimaatproblemen.

Namens de Bomen Federatie
R. Nusselein  

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading