Gemeenteraad

Corona bedreigt gezondheid en ekonomie. Hoe zit het met de democratie?

Vertrouwen in de overheid is cruciaal in de Corona-crisis die wereldwijd woedt. Onze landelijke overheid scoort hier goed vanwege haar optreden, zowel qua beleid als de openheid over de achterliggende overwegingen. Zij is zichtbaar en komt betrouwbaar over.
Gelukkig lijkt de democratie bij ons nog goed te functioneren. We blijven in dit artikel dicht bij huis en stellen de vraag hoe zichtbaar en betrouwbaar onze eigen gemeentelijke overheid nu voor ons is.

De gemeente neemt, voor zover waarneembaar, ook in deze crisistijd haar taak serieus :

  1. geeft burgers het gevoel dat zij er voor hen is en bevordert gemeenschapszin
  2. informeert burgers over corona overheidsmaatregelen
  3. voert corona overheidsmaatregelen uit, zoals het tijdig uitkeren aan doelgroepen (ISD),
  4. handhaaft de RIVM richtlijnen en
  5. continueert taken en service, binnen de richtlijnen van het RIVM.

De rol van de raadsleden is om, namens de burgers, toe te zien of de gemeente haar taken goed uitvoert en terugkoppeling te geven indien er structureel gaten vallen. Controle is cruciaal voor het functioneren van een democratie. Ik vind dan ook dat de gemeente zich weer moet gaan verantwoorden in gemeenteraadsvergaderingen, hetzij live met inachtneming van de anderhalve meter richtlijn, hetzij digitaal. In omliggende gemeenten zien we hiervan goede en minder goede voorbeelden.

Er zijn immers vele belangrijke beslissingen te nemen. Zowel over lopende zaken, als over acute, zoals steun aan inwoners die dit nodig hebben en bezuinigingen op komende en lopende begrotingsposten die zich hiervoor lenen. Ik verwacht dat de gemeente niet alleen de raad, maar ook burgers binnenkort gaat informeren over deze acute maatregelen.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading