gemeenteraadsverkiezingen

Wie krijgt voorrang op een woning? Ook dat bepaalt jouw gemeenteraad

Wonen is een van de belangrijkste thema’s van de gemeenteraadsverkiezingen die tot en met woensdag plaatsvinden. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas en is goed terug te zien in uitlatingen van politici in stemwijzers en lokale debatten. Welke politieke keuzes kan de gemeenteraad over wonen maken?
Vijf vragen en antwoorden.

Stefan ten Teije 15-03-22, 16:30 

  1. Waar wordt wát gebouwd?
  2. Voor wie worden de huizen gebouwd?
  3. Aan wie worden huizen toegewezen?
  4. Hoe wordt de belasting bepaald?
  5. Hoe ondersteunen gemeenteraden met het verduurzamen van de woning?

ZOUT schrijft:
De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in Oirschot was 56,1% diudelijk boven het landelijk gemiddelde (50%).
De mensen die al lang wachten op een woning en niet gestemd hebben, hadden ons insziens ongelijk. Er is een groot verschil in de standpunten van politieke partijen.
Over 4 jaar krijgen zij pas weer een nieuwe kans.

Bekijk de enquete.

Welke politieke partij gaat voor de meeste betaalbare woningen zorgen in Oirschot?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

2. Voor wie worden de huizen gebouwd?

Een ander goed voorbeeld van woningbouwbeleid dat furore heeft gemaakt in Amsterdam en nu ook elders in het land speelt, is de 40-40-20-regel. Het betekent dat nieuwbouw voor 40 procent uit sociale huur moet bestaan, voor 40 procent uit middenhuur (tot 1000 euro huur per maand) en betaalbare koop (tot de NHG-grens, 355.000 euro) en de laatste 20 procent van de huizen mag voor een ‘marktprijs’ worden verkocht. Doorgaans een stuk duurder dus. Als je het belangrijk vindt dat nieuwbouwhuizen betaalbaar zijn, zijn dergelijke voorstellen goed om op te zoeken in de verkiezingsprogramma’s. 

Waar inmiddels veel partijen voor zijn te porren is de opkoopbescherming, ook wel bekend als zelfbewoningsplicht. Daarmee kan een gemeente voorkomen dat koopwoningen terechtkomen in de handen van beleggers die voor de woning vervolgens een forse huur vragen. Gemeenten kunnen van de bestaande woningvoorraad trouwens niet bepalen wat de huurprijs moet zijn. Die wordt bepaald via het woningwaarderingsstelsel en in de vrije markt mag de verhuurder vragen wat die wil. 

Lees het hele artikel in het ED:

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading