sociaal

Vluchtelingen uit Oekraine welkom, kinderen uit Moria liever niet.

We zijn allen ontdaan van de brutale oorlog in Oekraine. Een massale vluchtelingenstroom komt op gang. Het nederlandse volk geeft vrijgevig 100M€ op giro555 en de overheid organiseert zich op de eerste 50.000 vluchtelingen. Hartverwarmend.
Ook in Oirschot wordt door politieke partijen voorgesteld om locatie Rodersana te gaan bestemmen als opvangcentrum voor Oekrainers in plaats van voor de eerder beoogde Syriers (zie de beide artikelen uit het ED)

Ieder mens in nood heeft recht op compassie en opvang. Wat was er dan destijds zo moeilijk om dat in 2020 te erkennen, toen de regering weigerde om 500 alleenstaande kinderen uit kamp Moria op te nemen.
Ook in onze eigen Oirschotse gemeenteraad werd hierover op 30 juni 2020 gediscussieerd. Een motie om positief te staan tegenover het opnemen van een deel van de 500 kinderen uit Moria in Oirschot werd gesteund door Sociaal Progressief Oirschot, D66, Dorpsvisie en de De Gewone Man.
De overige partijen CDA en VVD stemden tegen. Met name de argumentatie van het CDA om deze kinderen te weren (zie in het onderstaand artikel), kan ik niet meer uit mijn geheugen wissen. Wat ik me afvroeg : heeft dat nou nog invloed op úw stemgedrag voor volgende week?Alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen welkom in Oirschot

Reprint van een artikel van Groen en Sociaal

Geplaatst op  door Ruud Merks

Nederland repatrieerde de door Corona gestrande Nederlanders uit het buitenland.
Wat een veilig gevoel gaf het mij, eind maart op fietsvakantie in Vietnam, dat je appjes krijgt van BZ. Omdat ik een Nederlands paspoort heb. Gelukkig kon ik op eigen kracht terugkomen. 

Wat een verschil met de vluchtelingen die op eigen kracht niet verder gekomen zijn dan de overvolle kampen in Griekenland. Veelal Syriërs op de vlucht voor oorlogsgeweld. Voorstellingsvermogen schiet tekort om je het lot van de 5500 alleenstaande minderjarigen * daar in te denken. En dat doe ik dan ook meestal maar niet.

Gelukkig zijn er actieve mensen, die zich het lot van deze kinderen aantrekken en petities starten om regeringen te bewegen deze kinderen op te nemen. En met succes! Twee Europese landen * hebben al kinderen uit Griekenland opgehaald en 10 zijn dat van plan. Nederland nog niet. Maar dat kan nog veranderen. Als genoeg mensen in Oirschot * van zich laten horen. Beter nog : Als gemeenten laten weten dat ze die handvol kinderen per gemeente er wel bij kunnen hebben. Dat zijn al 58 gemeenten * and counting.Thea Cichy (Sociaal Progressief Oirschot) houdt dinsdagavond 30 juni een gloedvol betoog *, waarin ze ook onze dorpsgenoot Kutebah die grote zorgen heeft over zijn minderjarige broer in kamp Moria * noemt. VVD en CDA laten het over aan het oordeel van de Haagse politiek, waarbij de woordvoerder van het CDA * (zelf een ex vluchteling) nog wijst op de leeftijden van de kinderen die niet altijd eerlijk wordt opgegeven en op het risico van extremisten onder de kinderen . . .
Mevrouw Wemelsfelder (D66) doet daarop een beroep op het hart en anders wel het verstand * van de aanwezige raadsleden die zelf ook allemaal kinderen hebben.

Om 22h45 wordt gestemd …..
10 stemmen voor (SPO, D66, Dorpsvisie en DGM) en
tegen (CDA en VVD). 
De motie is AANGENOMEN

Ik ben ZO trots op de gemeente Oirschot, die in meerderheid niet wegkijkt van kinderen in nood!

Ruud Merks
nieuwkomers.oirschot.org

uit de pers


Oirschot wil Oekraïense vluchtelingen in plaats van die uit Syrië, COA ontstemd: ‘Je kunt niet zomaar gaan shoppen’

Janske Mollen 02-03-22,

OIRSCHOT – In plaats van 150 statushouders van vooral Syrische komaf, die de gemeente zou huisvesten om de druk op de azc’s te verlagen, willen twee Oirschotse politieke partijen ruimte bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vindt dit ‘niet wenselijk’.

De vierkoppige CDA-fractie stelt dat voor in een schriftelijke vraag aan het college van B en W. ‘De nu ontstane stroom van ontheemde oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne past naar onze mening juist binnen de gestelde kaders’, schrijven de vier CDA’ers.

Lees verder in het ED

Ontstemde reacties in Oirschotse politiek na oproep om geen Syriërs maar Oekraïners op te vangen: ‘Het is geen wedstrijd wie er het ergst aan toe is’

Janske Mollen 04-03-22

OIRSCHOT – De helft van de Oirschotse gemeenteraad reageert ‘ontstemd’ en ‘verbaasd’ over de oproep van CDA en De Gewone Man om locatie Rodersana aan te wenden voor opvang van Oekraïners in plaats van andere vluchtelingen.

‘We moeten vermijden dat we bezig zijn met een ‘wedstrijd’ welke oorlogsvluchteling is er het ergst aan toe, of wie spreekt ons het meeste aan’. Zo verwoordt Pieter van Loon van Sociaal Progressief Oirschot de kritiek in een brief aan zijn collega-raadsleden.
Hij reageert daarmee op de raadsvragen van het CDA en de open brief van De Gewone Man waarin zij de gemeente Oirschot oproepen de voormalige verslavingskliniek Rodersana in Oirschot in te zetten voor de opvang van gevluchte Oekraïners.

Lees verder in het ED

One thought on “Vluchtelingen uit Oekraine welkom, kinderen uit Moria liever niet.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading