Redactie 09-03-18, 09:14 Laatste update: 09-03-18, 09:31 Bron: ED
SPOORDONK – In Gasterij De Merode in Spoordonk werd donderdagavond het eerste verkiezingsdebat van de gemeente Oirschot gehouden. Het zat redelijk vol, maar toch vooral met aan politieke partijen gelieerde mensen.
Welke thema’s Spoordonk belangrijk vindt richting de raadsverkiezingen is wel helder. Het gaat om de toekomst van intensieve veehouderij in het grote buitengebied, de mogelijkheden voor woningbouw en natuurlijk houdt de verbreding van de A58 de gemoederen bezig: leidt de vernieuwde snelweg tot meer geluidsoverlast en wat zijn de effecten op het sluipverkeer door de Spoordonkse kom?
Lees verder in ED
ZOUT schrijft:
Een verslag van de verkiezingsavond in 2018 in Spoordonk.
- We houden het “brabants gezellig” (overigens niks mis mee). Er was geen debat.
- Er was nauwelijks belangstelling van burgers die niet al lid zijn van een politieke partij
Gaat dat in 2022 weer zo verlopen?
Doe de gemeenteraadverkiezing 2022 enquête
Sint-Bernadettekerk
Maar één onderwerp steekt er qua aandacht met kop en schouders bovenuit, zo bleek ook donderdag tijdens het verkiezingsdebat in Gasterij De Merode. Waarom duurt het toch zo lang, voordat de oude Sint-Bernadettekerk wordt herontwikkeld tot gemeenschapshuis? De inwoners van Spoordonk, de politiek; iedereen heeft zich al lang en breed achter de plannen geschaard. Maar finale overeenstemming met de betrokken partijen, met name het bisdom, laat op zich wachten.
In De Merode kon vanzelfsprekend niet meer duidelijkheid worden geschapen. Immers; de politieke fracties steunen eensgezind de plannen en willen niets liever dan dat de verbouwing van de kerk en de nieuwbouw van de gymzaal zo snel mogelijk starten.
Iets meer debat deed zich voor bij andere thema’s, maar het bleef toch vooral bij een beschaafde uitwisseling van standpunten. Dat lag deels aan de opzet van de avond, met een Spoordonkse kwis en zelfs een afsluiting met karaoke door de lijsttrekkers. Veel gezelligheid dus, waardoor ‘de mens achter de politicus’ werd getoond, zo zei Has van Helvoort, de geanimeerde presentator van de avond.
Opkomst minimaal
Wat ook meespeelde, was dat de opkomst onder de Spoordonkse mensen minimaal was. Juist ‘de gewone inwoner’ had met kritische vragen de discussie soms op scherp kunnen zetten. De zaal zat aardig vol, maar toch voor negentig procent met mensen die gelieerd zijn aan een politieke partij. Voor hen hebben de partijprogramma’s geen geheimen meer.
Het is het lot van de verkiezingsdebatten die dezer dagen in alle gemeenten worden gehouden: het is moeilijk om de kiezers te mobiliseren. Toch gaat Oirschot nog twee pogingen doen. Woensdag komen de politici bij elkaar in De Kerk in Oostelbeers, op 20 maart is het afsluitende debat in het Oirschotse gemeentehuis.