gemeenteraadsverkiezingen

Permanente campagne

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezing is losgebarsten. Alle partijen zijn actief in de media, op straat en straks in een verkiezingsdebat. Daar moeten ze zich profileren. Waarom zou je op hen stemmen. Waarin zijn zij anders en beter voor u dan andere partijen. Ook is er weer de kieswijzer die het onderscheidende partijstandpunt op stellingen over diverse thema’s laat zien.

Maar waarom horen we 4 jaar lang zo weinig van partijen en blijft de campagne beperkt tot de 5 weken voorafgaand aan de verkiezingen? Het lijkt wel of de aandacht voor de kiezer, na het rituele bedankje voor het vertrouwen in de partij, na de verkiezingsdatum weer voor 4 jaar verdwenen is.
Waarom niet een campagne die 4 jaar voortduurt?

Het Oirschots Weekjournaal biedt de politieke partijen momenteel alle ruimte om hun boodschap te brengen. Het aantal artikelen die de kiezers informeren over overwegingen en behaalde resultaten van de verschillende partijen bleef in de afgelopen 4 jaar beperkt tot een handvol. ​Om op de hoogte te blijven moeten geïnteresseerden de raadsvergaderingen volgen, een hele zit.

Op ​fractievergaderingen wordt e.e.a. ongetwijfeld besproken onder de actieve leden (vaak minder dan 10). Zou het niet zinvol zijn als (potentiele) kiezers hierin ook meegenomen zouden worden? Helemaal ideaal wordt het als de kiezer dan ook nog een reactie zou kunnen geven, zodat de partijen door hun kiezers scherp worden gehouden om dicht bij hun partijstandpunten te blijven. 

Openheid is een goede zaak, maar het zou zomaar kunnen zijn dat een openbare discussie over actuele onderwerpen toch een brug te ver is voor de politieke partijen die soms al genoeg te stellen hebben met interne discussies. Het online platform ZOUT verkent momenteel de mogelijkheden én beperkingen van een digitale ontmoetingsplaats waar burgers hun ideeen en mening kunnen geven. Met als extra mogelijkheid voor politieke partijen om te zien wat er leeft in de samenleving. . .

Permanente campagne:
de kiezer vaker informeren en betrekken.

Makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk blijkt het practisch onhaalbaar. Een partij draait op vrijwilligers met vaak een full time baan en die hebben er eenvoudig de tijd niet voor naast het lezen van en het vormen van een mening over de inhoud van de wekelijkse stroom documenten.

Toch zijn er voorbeelden te vinden van partijen die erin slagen om bovengeschetst ideaal dicht te benaderen. Een daarvan is de politieke partij HART in Meierijstad. HART publiceert wekelijks een aantal blog artikelen over zaken die spelen. De stukken vallen op door korte, heldere teksten, die een duidelijk standpunt verkondigen. Ook worden soms de verhoudingen binnen de gemeenteraadsvergadering geschilderd, wat het nog aantrekkelijker maakt om de blog te lezen.

https://www.hart.ms/


De fractievoorzitter van HART legde ZOUT uit hoe de fractie in staat is wekelijks een aantal artikelen te schrijven naast het raadswerk. “Bij ieder onderwerp waar je je als gemeenteraadslid in verdiept, voer je het liefst een paar persoonlijke gesprekken met direct betrokkenen, je maakt meteen tekst die zowel in de raadszaal als op de blog gebruikt kan worden. Wellicht interessant om – ook al is niet jouw partij – toch eens te kijken : HART. Je kan je zelfs abonneren op hun wekelijkse nieuwsbrief.
Vermeldenswaard is nog dat zowel politieke vrienden als opponenten positief te spreken zijn over HART. HART begon in 2014 meteen met 3 zetels. Interessant om te volgen of bij de komende verkiezingen hun aanpak zich vertaalt in nog meer zetels.

Tijdens het overleg van de bezorgde burgers van Oirschot met de gemeenteraad op 13 dec 2021 werd geopperd om de gemeenteraad een wekelijkse pagina in het Oirschots Weekjournaal ter beschikking te stellen, waar partijen samen of afzonderlijk de kiezer kunnen informeren. “Interessante optie, nemen we mee” sprak de fractievoorzitter van het CDA. We wachten in spanning af of deze ‘interessante optie’ zich vertaalt in actie en informatie.

Zie ook het artikel Permanente Campagne van het Kennispunt Lokale Partijen.

4 thoughts on “Permanente campagne

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading