gemeenteraadsverkiezingen

Pizza Calzone

May I have Your Votes please

Het is weer verkiezingstijd. En of je nou wel of geen liefhebber bent van onze dorpse politiek, je kan er met geen mogelijkheid meer omheen.

Koketteren. De een koketteert met partijleden en hun persoonlijke prestaties, die eigenlijk weinig te maken hebben met de partijpolitiek, de ander deelt gewiekst dankjewel bosjes tulpen of ‘uitdrukbare Samen Doen’ valentijnskaarten uit of sleept de gele O met zich mee als frame om vrolijke dorpswandelingen te omlijsten en aan te tonen hoe gezellig Oostelbeers wel niet is en burgerparticipatie echt, maar dan ook echt, heel belangrijk is.

Calzone. Toch springt er wat betreft alle verkiezingsinzendingen er één opvallend bovenuit, de inzending goed voor een verslikking in je pizza Calzone: een heus Oirschots maffiafilmpje van de “kewone men” heb ik dit stormachtig weekend maar eens op ‘re-wind’ gezet.

The Godfather. Blijkbaar was het maffiafilmpje van 4 jaar geleden een doorslaand succes waardoor het idee, denk ik, is ontstaan om deel 2 dit keer in te zenden. Onmiskenbaar geïnspireerd door de wereldberoemde en een van de eerste gangsterfilms: The Godfather.

De hemel. Ik ben een groot fan van de The Godfather een film uit 1972 en tot op de dag van vandaag een van de beste films. De gangsterfilm is vaak geparodieerd en geciteerd. Een van de beroemdste citaten uit de film is: ‘I’m gonna make him an offer he can’t refuse’ waarvan de betekenis is: “Ik maak hem zo bang dat hij wel doet wat ik wil”. Tja.. op het moment dat ik eraan dacht vloog mijn tuinschutting de hemel in.

Douze Points. Nou verdenk ik de “kewone men” vooralsnog niet van maffiapraktijken of intimidatie maar vond deze inzending een opmerkelijke keuze om de kiezers over te halen om voor deze partij te gaan stemmen. Filmisch douze points maar of het nou wat betreft inhoud en geloofwaardigheid echt oscarwaardig is?

De inhoud. Wat eigenlijk voor alle ‘creatieve’ inzendingen geldt is dat ik nog steeds niet weet waar deze partijen zich nou echt de komende jaren sterk voor willen gaan maken, alle tulpen, verhaaltjes en maffiafilmpjes ten spijt. De Oscaruitreiking voor de beste inzending is uiteindelijk niet alleen een krachtmeting van wie de mooiste campagne heeft maar veel belangrijker dan dat: gaat het om de inhoud.

Ik ga de schutting maar eens repareren.

Ursula Willemse

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading