bestuur

Kan de tweede kamer leren van Oirschot?

Uit de Oirschotse politiek

De ideale vorm van een bestuurlijk politiek proces bestaat niet. Vier jaar geleden heeft de raad van Oirschot gekozen voor een raadsbreed akkoord. Wat houdt een raadsbreed akkoord eigenlijk in? Het is een door de raad gedragen overeenstemming waar het college in opdracht van de raad mee aan de slag gaat. De raad van Oirschot heeft deze vorm gekozen om de positie van de raad te versterken. Het oppositie- en coalitie denken wordt los gelaten, waardoor de inhoud meer centraal komt te staan en de gehele raad invloed kan uitoefenen op de te voeren agenda. Onderzoeker Lianne van Kalken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ziet dat in gemeenteraden met raadsakkoorden er meer politiek bedreven wordt en dat alle partijen zich beter kunnen profileren. Dit zien we in Oirschot ook terug. Partijen die een wethouder leveren zijn veel kritischer op het college en partijen die geen wethouder leveren zien meer draagvlak voor hun voorstellen.

Met de beoogde cultuurverandering wil het nieuwe kabinet in Den Haag iets soortgelijks nastreven. Meer ruimte voor kritische blikken, ook vanuit partijen die een minister leveren en een meer open houding voor ideeën van partijen die geen ministers leveren. Meer samen doen dus! Vraag is of het nieuwe kabinet van Rutte deze cultuurverandering ook echt voor elkaar gaat krijgen. Naast het kabinet draagt ook de opstelling van de Tweede Kamer bij aan het succes van de beoogde cultuurverandering. Cultuurverandering lukt alleen als in de Tweede Kamer ruimte voor kritiek niet leidt tot een afrekencultuur en open staan voor de ideeën van een ander niet wordt afgedaan als een zwaktebod. Kan hier de Tweede Kamer nog iets leren van de gemeenteraad van Oirschot? Of de gemeenteraad van Oirschot ook na de verkiezingen door zal gaan met een raadsbreed akkoord is geen uitgemaakte zaak. Als we in Oirschot open blijven staan voor de ideeën van een ander en niet afglijden naar een afrekencultuur zijn er gelukkig meerdere vormen om de Oirschotse inwoners, ook in de toekomst, goed te blijven dienen. Zoals gezegd, de ideale vorm van een bestuurlijk politiek proces bestaat niet.

Een gelukkig en gezond 2022

Joep van de Ven

Fractievoorzitter CDA Oirschot – De Beerzen

Uit het Oirschots Weekjournaal


Redactie ZOUT : Wat vindt U?

Welke beoordeling geeft U het college B&W voor de afgelopen periode?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Welke beoordeling geeft U de gemeenteraad voor de afgelopen periode?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

7 thoughts on “Kan de tweede kamer leren van Oirschot?

 1. Een belangwekkend onderwerp, dat zowel bij de formatie in de landelijke politiek, als in lokale politiek zal gaan spelen na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.
  Onderzoeker EN gemeenteraadslid Lianne van Kalken heeft er ervaring mee en wordt er over geinterviewd in het blad van VNG :
  https://vng.nl/artikelen/de-opkomst-van-het-raadsakkoord-uit-de-groef
  Belangrijke uitspraken : “Het raadsakkoord is niet de heilige graal” dus nuance is op zijn plaats.
  en “Raadsakkoorden bieden ruimte voor positieve politiek”. Dat treft want iedereen is op zoek naar positivisme in deze tijd.
  Dat dat ook kan leiden tot slecht bestuur is laatstelijk nog beschreven door
  Teun van de Keuken: “Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist” https://nieuwsbrief.oirschot.org/zout/een-optimist-is-een-slecht-geinformeerde-pessimist/ Het is dus goed om ervaringsdeskundigen aan het woord te laten zoals
  Joep van de Ven“”Partijen die een wethouder leveren zijn veel kritischer op het college en partijen die geen wethouder leveren zien meer draagvlak voor hun voorstellen” en
  Raf Daenen, die bij de start van de huidige raadsperiode nog een voorstander was van het raadsbreed akkoord maar in 2020 schreef : “RAADSBREED AKKOORD, DE DOODSTEEK VOOR DE SAMENLEVING” https://www.binnenlandsbestuur.nl/raadsbreed-akkoord.
  Els Claasen vond het tenslotte een permanente zoektocht, https://nieuwsbrief.oirschot.org/bob/gemeenteraad-gaat-in-op-de-klachten-van-de-bezorgde-oirschotse-burgers-bob/comment-page-1/#comment-170

  Ik ben erg benieuwd of ook andere raadsleden zich er hier over durven uit te spreken vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

  PS1 de titel van het stuk in het Oirschots Weekjournaal zou kunnen doen vermoeden dat Oirschot een bestuurlijke uitvinding deed.
  Geen zorg. Raadsakkoorden zijn niet in Oirschot uitgevonden.
  PS2 Er leek een raadsbreed akkoord voor het openhouden van de Enck, zie https://verkiezingen2018.oirschot.org/
  Steling 17 deEnck : Gemeente moet stoppen met subsidiëren van sociaal-cultureel centrum De Enck
  Raadsbreed werd die steun niet geboden om het van faillisement te redden.

 2. In mijn beleving werkt het raadsbreed akkoord in het Oirschotse precies andersom; het college neemt beslissingen en het klapvee gaat daar dan bijna blind raadsbreed mee akkoord om tenslotte “constructief ” ipv controlerend te zijn. Zie de Enck waar een publieke raadsvergadering geschorst werd en de feitelijke vage beslissing in de achterkamertjes werd genomen. Maar, geleerd van Den Haag, daaraan heeft van de Ven waarschijnlijk geen actieve herinnering. Deze gedoodverfde opvolger van Machielsen blijft maar onderricht geven in de bestuurlijke processen waar het spreekwoord al zegt;”Als de vos de passie preekt; boer pas op je kippen”. Machielsen ,beseffende dat zijn tht-datum al ruim verstreken is en het pak zelfs bol staat,geeft het stokje over aan de kroonprins. Hoe deze functioneert hebben BOB-ondertekenaars aan den lijve mogen ondervinden op 13 dec jl. Van de regen in de drup. Het blijft lijken op het kleine Gallische dorp dat moedig standhoudt in de stripboeken maar de realiteit was dat men tenslotte toch mee moest in een veranderde wereld waar schijndemocratische machtspolitiek niet meer wordt geaccepteerd en gemeenschapsbelangen prevaleren boven de belangen van enkelen. Geen enkel politiek systeem is perfect maar om nou te stellen dat politiek Den Haag,hoe bedroevend het huidige niveau ook is,zou kunnen leren van Oirschot getuigt van blinde arrogantie!! Net als in Den Haag krijg je geen andere bestuurscultuur als oude bestuurders blijven zitten. Oude wijn in nieuwe zakken.

 3. Er zijn vele argumenten te bedenken waarom een raadsbreed akkoord een goed plan is. Meer samenwerking, consensus en eensgezindheid en minder kans op over straat rollenbollende raadsleden. Een raadsbreed akkoord lijkt fantastisch maar in het geval Oirschot vooral een papieren werkelijkheid en een doodsteek voor de democratie. Er is geen sprake meer van oppositie en coalitie maar het angstvallig bewaken van het principe: alle kikkers in de vijver en wanneer je het waagt om daar uit te springen ben je niet constructief bezig en dat hadden ‘we’ toch afgesproken? De kikkers met de grootste broek en vaak met een kikker in het college hebben dan ook de grootste mond. Wees eens eerlijk CDA: hoe vaak is het voorgekomen de afgelopen jaren dat er iets anders is besloten dan de CDA voor ogen had? De overige kikkers moeten vooral ‘constructief’ mee blijven doen over wat, in het geval Oirschot, voornamelijk het college aan het bedenken is in plaats van andersom. Tel daarbij op dat de raad in dit proces slecht tot niet geïnformeerd wordt, er te pas en te onpas besloten bijeenkomsten worden georganiseerd inclusief een geheimhoudingsclausule waardoor je als politieke partij eerder in een wurggreep zit dan je jezelf vrij voelt om met je achterban te sparren. Waar blijft dan je identiteit als politieke partij? De ontstane scheve verhoudingen in het gemeentebestuur van Oirschot zijn het gevolg van dit akkoord waar vooral de CDA de vruchten van heeft geplukt. Een raadsbreed akkoord is mogelijk, al ben ik meer voor eigen identiteit en coalitie en oppositie politiek bedrijven, maar werkt in een disfunctionele raad, zoals in Oirschot het geval is. als een sluimerende wurgslang die voornamelijk is gericht op het behouden van macht.

  1. De vinger precies op de zere plek,nee op het abces! De sleetse slogan “SAMEN “is speciaal voor de verkiezingstijd weer uit de varkensstal gehaald om na de verkiezingstijd weer te worden omgebouwd naar de spreuk van Tedje van Es ,Simplistisch verbond, “SAMEN FOOR ONS EIGUH “. Een afkalvend politiek blok dat machtsverslaafd en tegen de stroom in zijn trieste best doet om het pluche te behouden.

 4. Mooie reacties! Alleen dit, als ik iets wil ‘liken’ dan krijg ik te lezen dat ik niet bij deze krant aangesloten ben en dat ik van alles moet vrijgeven om wel een ‘like’ te kunnen zetten. Kan dat ook anders? Trouwens, ik had al eerder aangevinkt dat ik Mijn naam etc. wil bewaren in deze browser, maar dat werkt ook niet. Sorry voor al dit negatieve, maar misschien kunnen jullie de feedback iets klantvriendelijker maken?

  1. Beste Lenie, dank je wel voor je commentaar. We waarderen alle commentaar, omdat we er altijd iets van kunnen leren.
   In dit geval : er is een nieuwe like knop toegevoegd.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading