Een mooi bos kost 100 jaar geduld
Met de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht worden nog wat laatste onderwerpen afgehamerd door het zittend college. Eén daarvan is het uitvoeringsprogramma Vitaal Landelijk Gebied. Daarmee wil de gemeente (citaat) de kwaliteit van onze natuur, biodiversiteit en het landschap beschermen, herstellen en ontwikkelen. Het sleutelbegrip voor de gemeente is samenwerking met alle betrokkenen.
Die samenwerking gaat verbeterd worden dankzij de oprichting van een Groenplatform bestaande uit groene maatschappelijke organisaties in Oirschot. Dit groenplatform heeft een achterstand in te lopen, want zij hebben het oude programma Vitaal Landelijk Gebied niet kunnen evalueren, ze hebben geen invloed op het nieuwe programma gehad en zullen toch de komende vier jaar te maken krijgen met de kaders uit het nieuwe uitvoeringsprogramma.
Binnen het groenplatform zal ook een BOMENWERKGROEP gevormd worden er zal een nieuwe bomenverordening geschreven moeten worden. Afgelopen jaren is het bosareaal in Oirschot met enige tientallen hectares afgenomen. Oud bos blijkt niet zomaar door nieuw bos te vervangen (boompje groot, planter dood). Ook blijkt het heel moeilijk om herplant locaties te vinden. Daaraan zijn namelijk kosten verbonden. Een hectare maisakker van een stoppende boer kost al gauw een ton. In het programma Vitaal Landelijk Gebied staat slechts 60 mille gereserveerd voor het thema Natuur & Landschap voor de komende 4 jaar. Behalve het aanboren van subsidies, zal er ook een soort GROENFONDS gecreëerd moeten worden.
Wat is een boom waard?
Een kuub eikenhout voor de houtkachel kost tegenwoordig 100 euro en een dikke, rechte eik brengt in de houtzagerij al snel meer dan 1000 euro op.
Vanwege de positieve effecten op gezondheid, leefbaarheid, vestigingsklimaat, CO2 filtering biodiversiteit en verkoeling, wordt een bos tegenwoordig ook wel het ‘Groene Goud’ genoemd. Je kunt een bestaand bos goedkoop kopen, maar het kost 100 jaar om een nieuw bos te maken van dezelfde kwaliteit. Het is dus een investering in de toekomst voor de generaties na ons. De groene organisaties en boseigenaren zijn de rentmeesters. Zij bewaken en beheren het groene goud. Reden te meer om een realistische bijdrage van de kappers van de bomen te vragen en dit in een gemeentelijk groenfonds te stoppen. Daarmee kunnen dan de benodigde terreinen en herplant materiaal aangekocht worden en eventueel kunnen loonwerkers met hun werktuigen ingehuurd worden. Vervolgens kunnen de vrijwilligers van de groene organisaties in Oirschot aanplanten en de leefomgeving toekomstbestendig verbeteren. Vitaal landelijk gebied – Groen en geniet!
Cees Ouwerkerk,
lid Groenplatform