bestuur, Cultuur, de Enck, Gemeenteraad

Pontius Pilatus in een Formule 1 wedstrijd

‘Wildemansactie van kopers De Enck zorgt voor nóg meer onrust in Oirschot’

Eindhovens Dagblad

Het vervolg van De Enck in het Eindhovens Dagblad (gebruik deze link om het artikel te lezen): Eindhovens Dagblad 3 augustus 2022

De online titel van het ED artikel van d.d. 3 augustus 2022 : ‘Wildemansactie van kopers De Enck zorgt voor nóg meer onrust in Oirschot’ blijkt voor gemeente iets te wild en werd op papier gewijzigd in: ‘Het wordt nooit meer zoals het was in theater De Enck’. Dit lijkt mij inmiddels een understatement.

Zoals wel vaker is gebeurd heeft de ED ‘huis’-journalist van de gemeente Oirschot, Janske Mollen, de weg vrijgemaakt om de handen in de Deken Frankenstraat in onschuld te laten wassen. Er wordt weliswaar, terecht, een tik uitgedeeld aan de heren Van Laarhoven en Van de Ven maar de reden van deze plot twist van de afgelopen weken is om het maar kort samen te vatten: oud nieuws. Een kleine greep uit de Pandora doos van het gemeentelijk geheugen.

Faillissementsrecht

Zoals in mijn vorige artikel al is vastgesteld is dat de gemeente in 2020 al wist dat ze, doordat er sprake was van een faillissement, te maken kreeg met het faillissementsrecht. En dat dit mogelijk gevolgen zou hebben voor eerder afgesproken voorwaarden en een probleem zou kunnen opleveren voor de door de gemeente gewenste totaaldeal. De gemeente wist in de openbare stukken zelfs te melden dat dit juridisch moest worden onderzocht. Dit is klaarblijkelijk niet gebeurd. Wakker?

Te laat aangekakte plannen?

Over de volgens Mollen ‘ te laat aangekakte plannen’, waarvan de gemeente eerder in hetzelfde ED al melding maakte van een nieuwe planmaker. Het volgende: (Nieuwe overnamekandidaat)

De gemeente heeft niet eens de moeite genomen om deze plannenmakers uit te nodigen om een toelichting te geven hun plannen en lieten zich leiden door de heren Van Laarhoven en Van de Ven, waar ze nog steeds, als visjes met een geblindeerde duikbril, achteraan zwommen. Onder het mom van: “Anders duurt het nog langer wanneer we deze plannen moeten gaan bestuderen”.

De Stichting heeft deze nieuwe indieners wél de mogelijkheid gegeven en daar ontstond wellicht een heel ander beeld over deze ‘te laat aangekakte plannen’ dan wat de gemeente, in de hoedanigheid van mevrouw Mollen, ons doen wil laten geloven. Bovendien zijn dergelijke aanbestedingen nog steeds verbonden aan de wet waarover Van Laarhoven in het vorige ED artikel (Oirschot compleet verrast door gedeeltelijke verkoop De Enck) sluw de lezer trakteerde op een slim geplaatste opmerking dat de heren juist de gemeente wilde behoeden voor een Didam procedure. Om de factor tijd nu in dit stadium als argument te gebruiken om deze plannen niet serieus te nemen is en blijft laakbaar. Het laat zien dat het de gemeente niet op de eerste plaats te doen was om een cultureel centrum mogelijk te maken maar om de verkoop van het vastgoed. Wakker?

Tunnelvisie

Het hele Enck probleem is begonnen bij deze gemeente. Los van de cruciale beslissing met grote financiële gevolgen om De Enck failliet te laten verklaren heeft de gemeente in de twee jaren die daarop volgden een cultureel centrum niet als een prioriteit gezien maar wilde zo snel mogelijk van het vastgoed af. De curator heeft aan deze gemeentelijke tunnelvisie inmiddels meer dan twee ton verdiend. Alle bezwaren, signalen en waarschuwingen van de Stichting en anderszins werden in de wind geslagen. Het was de gemeente al veel langer bekend dat het plan van Van Laarhoven en Van de Ven geen enkele mogelijkheid biedt om een duurzaam cultureel centrum te realiseren. Om over een theater al niet meer te spreken. Slaap je dan of wil je dan gewoon niet wakker worden gemaakt?

Tot slot stel ik de vraag hoe je jezelf als gemeente nou in pole position kan wanen wanneer je door het ontbreken van een visie en zonder een deugdelijk strategisch plan voorspelbaar een sitting duck bent voor heren zoals Van Laarhoven en Van de Ven. Wakker?

Om in de Formule 1 termen van mevrouw Mollen te blijven:

“De gemeente bolide is te traag, is slecht in accelereren en kan niet snel anticiperen in bochten. Wanneer je jezelf dan uiteindelijk na twee jaar blunderen in pole position waant, zonder strategie of een deugdelijk plan, overkomt je hetzelfde als Le Clerc in zijn Ferrari: kansloos!”

Wakker?

Ursula Willemse

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading