Gemeenteraad, Omgevingswet

Effectieve participatieprocessen zijn schaars

26 augustus 2021 DOOR JULIETTE MIES in Gemeente.nu

Inwoners zijn te porren voor participatie als er iets voor ze te ‘halen’ valt. Gemeenten willen álle inwoners betrekken, maar dat is niet realistisch. Temper de ambities, en probeer te doorgronden wat inwoners drijft.

Gemeenten hebben met het stimuleren van participatie de beste bedoelingen. Toch zijn diezelfde gemeenten ondertussen vaak bezig met hun eigen ambities en behoeften als zij inwoners proberen te betrekken bij het beleid. In vrijwel alle rekenkameronderzoeken naar lokale participatie waar ik bij betrokken was, gaapte zo’n kloof tussen inwoners en gemeenten.

Lees verder in Gemeente.nu

eventueel inclusief de 3 voorgaande artikelen


Participatie van burgers is een hot item. Ook en misschien wel vooral in de gemeente Oirschot.
Teleurstelling ligt op de loer, getuige het ZOUT artikel
Verontruste burgers sturen een brief aan de gemeenteraad

Het gemeente bestuur en de gemeente raad van Oirschot staan mijns insziens voor de keuze : de situatie ontkennen, of de uitdaging aangaan.

Ruud Merks

Zie ook :

6 thoughts on “Effectieve participatieprocessen zijn schaars

 1. Verwarrend gebruik van wij en ik in de teksten van Zout. Onderschreven door ‘de redactie van Zout’. Maar wie is nu wie? Wiens mening lees ik en met welke autoriteit?
  Korte bijtende en soms prikkelende stukjes, maar volledig vanaf de zijlijn. Ook wel makkelijk zo.
  Ik zou iets meer kanten van het verhaal willen zien, iets meer nuance en iets meer terughoudendheid. Ook eens een ander aan het woord laten wellicht. Om niet te kwetsen, om open en eerlijk te blijven. Anders wordt het borrelpraat en achterklap. Dat zou jammer zijn.

  1. Anonieme reacties worden in de regel niet geplaatst. Maar omdat we het belangrijk vinden om meningen door te laten komen, laten we hem hier staan. Met het verzoek om de volgende keer onder eigen naam te plaatsen. Zo eng is dat toch niet ?

  2. Beste Anoniem,
   Graag nodig ik u uit om op deze pagina, bovenaan, de tekst behorende bij het kopje ‘Over ZOUT’ te lezen. Daar leest u o.a. dat ZOUT er is voor en door alle burgers van Oirschot. Dat ZOUT iedereen uitnodigt om zijn of haar mening en/of gevoel, al dan niet gebaseerd op feiten, te delen in een artikel of door te reageren op een artikel, zoals u dat heeft gedaan. Zo biedt ZOUT ruimte aan alle kleurtinten binnen Oirschot. Ook u bent van harte uitgenodigd om artikelen te plaatsen, nuanceringen aan te brengen, suggesties te doen voor verbeteringen. Niet vanaf de door u zo gelaakte anonieme zijlijn, maar onder uw eigen naam, zodat elke lezer weet wiens artikel of reactie hij of zij leest en er op een respectvolle en open wijze met u over in gesprek kan gaan.

  3. Terechte opmerking over mogelijke verwarring over wie is “ik” en wie is “wij”
   Het eerste deel tot “Lees verder” is overgenomen uit Gemeente.nu en geschreven door JULIETTE MIES. Het tweede deel is mijn mening. Dank voor het commentaar. We zijn aan het leren en zullen hier meer aandacht aan gaan geven.

 2. Beste Peter, fijn dat je een poging doet om je anonimiteit op te heffen. “Peter” is een goed begin, kun je svp ook je achternaam noemen ? Dan kunnen we hier vormgeven aan een forum, waarin we met open vizier deelnemen.
  Bij voorbaat dank,
  Ruud Merks

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading