gemeenteraadsverkiezingen

Vijfde zetel voor De Gewone Man kan Oirschotse raad flink opschudden

Paul van den Biggelaar (De Gewone Man) en Joep van de Ven (CDA) nemen de dan nog voorlopige verkiezingsuitslagen met elkaar door. Later zal blijken dat De Gewone Man het CDA voorbij is gestreefd en 5 zetels wint, terwijl het CDA op 4 zetels blijft steken. © DCI Media

ANALYSE foor Janske Mollen 17-03-22

OIRSCHOT – Op het eerste gezicht lijkt het een minimaal verschil, die ene zetel meer voor De Gewone Man (5), ten koste van een zetel voor Sociaal Progressief Oirschot (2). Maar daardoor is nu niet het CDA aan zet om een coalitie te smeden, laat staan of ze er deel van uit mag gaan maken.

Met 4 zetels lijken de christendemocraten een goede partner voor De Gewone Man. Samen bezetten ze dan 9 van de 17 beschikbare zetels. Een krappe meerderheid om plannen door te voeren, als de gemeenteraad weer besluit terug te keren naar het oude coalitie versus oppositieprincipe. 

Maar de winnaar kan nu ook andere vrienden kiezen: Dorpsvisie behield haar 3 zetels en zowel de VVD als Sociaal Progressief Oirschot mogen op 2 zetels plaats gaan nemen. Met de twee kleintjes komt De Gewone Man op dezelfde krappe meerderheidscoalitie. Met Dorpsvisie en een van die twee kleinere, zelfs op een iets ruimere (10 zetels).

Dus wordt het aftasten waar de partijen elkaar kunnen vinden en waar ze water bij de wijn willen doen. En welke wethouderskandidaten het meest gepruimd worden.

Want lijsttrekker Paul van den Biggelaar liet in het verkiezingsdebat al doorschemeren niet volledig onder de indruk te zijn van de prestaties van wethouder Esther Langens (Dorpsvisie). En of hij staat te springen om de ene CDA-wethouder (Piet Machielsen) in te ruilen voor een andere oudgediende (Joep van de Ven) is ook nog maar de vraag.

Nek-aan-nekrace

Het was ook al weer een tijdje geleden dat het CDA niet de grootste partij in Oirschot was. In 2006 won Dorpsvisie met 2337 stemmen (26,43 procent) en gaf daarmee zowel het CDA (1936 stemmen, 21,9 procent) en PvdA (1868 stemmen, 21,13 procent) het nakijken. Het drietal had ondanks die verschillen wel elk vier zetels.

De Gewone Man zat ze toen al op de hielen, met 1735 stemmen (19,62 procent) kwamen ze op drie zetels. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zakte de lokale partij terug naar twee zetels, pakte er in 2014 weer eentje bij en bij de vorige verkiezingen nog eentje.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading