Groen Duurzaam Oirschot

Informatiebijeenkomst WNL ‘in het veld’ zondag 19 september

Zondag 19 september heeft WNL een 2e activiteit georganiseerd, die ook voor niet-leden toegankelijk is, namelijk een informatiebijeenkomst ‘in het veld’ over “Verloofing”. Aanvang is 10.00 uur. Iedereen die voor dit onderwerp belangstelling heeft, kan deze bijeenkomst, georganiseerd door Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen, gratis bijwonen.

Jan Rots, werkzaam bij de Bosgroep Zuid zal een toelichting geven op het fenomeen Verloofing; de omvorming van naaldbos naar loofbos.

Vanaf het einde van de 19e eeuw werd nieuw bos in Nederland aangelegd. Het was vooral dennenbos omdat die boomsoort het nog redelijk goed deed op de verarmde bodems. Tot op de dag van vandaag domineren de dennen nog steeds het Nederlandse bos. In de afgelopen jaren is een discussie ontstaan over het omzetten van naaldbossen in loofbossen in verschillende provincies. Naar analogie van de begrippen vermesting, verzuring, verdroging en versnippering heeft dit fenomeen de bijnaam “verloofing” gekregen. Zaken die bij Verloofing een rol spelen zijn onder andere: bosbeleid, wildbeheer, grond- en oppervlakte- en drinkwater, de klimaatdiscussie en biodiversiteit. Verloofing vindt ook plaats in de gemeente Oirschot. Jan Rots zal ingaan op de doelstellingen, werkwijze en ervaringen.

Locatie: In het in omvorming zijnde bosgebied nabij de Schuilhut aan de Liesdijk in Westelbeers (vanaf de Kapeldijk in Westelbeers richting “In den Bockenreijder”)

Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) organiseert regelmatig bijpraatbijeenkomsten over de trajecten binnen de gemeente, die effect hebben op de natuur en het landschap, waar ze betrokken zijn en op welke manier. Afgelopen zaterdag gaf Jurgen van Abeelen van waterschap de Dommel een verhelderende presentatie van de herinirchting beekdal Groote Beerze. Deze presentatie is via deze link te lezen.

De basisregels tegen verspreiding van het coronavirus zijn van toepassing. Zo geldt de 1,5 m afstand houden van anderen en thuis blijven bij klachten.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading