Leeuwenakker

Komt er een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker, en kan dat zo maar?

In deze tijd waar alle overheden verschrikkelijk op zoek zijn naar oplossingen voor de stikstofproblematiek, waar veehouders gestimuleerd worden om hun bedrijven te beëindigen, waar echt niemand maar dan ook niemand, niet in Nederland, maar zeker niet in Brabant, zit te wachten op nog meer varkens, zijn er in de Beerzen aan de Leeuwenakker bouwactiviteiten bij een varkensbedrijf. Naast verbouwing van een bestaande stal hebben de omwonenden via een kort briefje van de eigenaren te horen gekregen dat de 2de fase van het bedrijf gerealiseerd gaat worden. En dat gebeurt in de nabijheid van waar jaren geleden miljoenen gemeenschapsgeld is uitgegeven om een ander varkensbedrijf vanwege haar enorme overlast, weg te saneren. In het Oirschots Weekjournaal zijn geen verbouw of nieuwbouw vergunningen voor deze locatie aangekondigd, in Oirschot is dat overigens geen garantie meer dat er dan ook niet gebouwd wordt. Omwonenden net als vele andere inwoners van de Beerzen vragen zich terecht af wat er precies gaat gebeuren. Kan het echt zo zijn dat er nog extra stallen worden gebouwd? Kan het zijn dat een vergunning uit 2014, na 7 jaar gewoon nog benut wordt? Die had toch al lang ingetrokken moeten zijn.

Begin van een uitleg
Als wethouder vergunningen in de vorige bestuursperiode (2014-2018) ben ik behoorlijk voortvarend aan de slag gegaan met het intrekken van niet gebruikte vergunningen van veehouderijbedrijven. Zo kwam in 2017 ook de niet gebruikte vergunning aan de Leeuwenakker aan de beurt. Toen de gemeentelijke brief die de intrekking aankondigde, bij de eigenaren op de mat viel waren daar de rapen gaar. Het zou een onmenselijke actie van mijn kant zijn, de toekomst van hun bedrijf en dus van hun zoon stond op het spel, hadden zij dan helemaal voor niets hun bedrijf aan het Voorteind, geheel op eigen kosten verplaatst, naar de Leeuwenakker? Op de vraag waarom ze de voorbije 3 jaren de verleende vergunning dan niet gebruikt hadden, kwam als antwoord dat vanwege de slechte varkensprijzen ze de leningen waarmee zij die verplaatsing hadden gefinancierd niet hadden kunnen terugbetalen, laat staan geld hadden kunnen sparen voor de bouw van een extra stal. Toen ik op het standpunt bleef dat het intrekkingsbeleid voor iedereen gold en dus ook voor hen, kwam er vanuit de CDA en ZLTO-geledingen het dringende verzoek om voor deze specifieke situatie toch een uitzondering te maken. Daarop is uiteindelijk besloten om de vergunning niet in te trekken. Heb ik daar spijt van? Ja, daar heb ik altijd een slecht gevoel bij gehouden. Echter …..

De verdere uitleg ontbreekt voorlopig

Om te vermijden dat de eigenaren op enig moment zo maar alsnog hun stal zouden kunnen bouwen tegen de voorwaarden van 2014, is toen afgesproken, en op papier vastgelegd, dat op het moment dat zij de bouwplannen toch zouden willen realiseren, deze plannen opnieuw getoetst zouden moeten worden aan de dan geldende voorwaarden. Nu er sprake is van bouwactiviteiten aan de Leeuwenakker is de vraag of dat inderdaad gebeurd is? Wanneer? Door wie? Had het de gemeente en de betreffende ondernemer niet gesierd om hier openheid over te geven?

Toen ik een tijdje terug via de geruchtenstroom in het dorp vernam dat de eigenaren mee zouden hebben gedaan aan de stoppersregeling, dacht ik nog even: “Eind goed, al goed! Maar nee, korte tijd later werd het gezegde “Doe geen zaken met ……!” toch weer bevestigd. De eigenaren hadden hun bedrijf verkocht aan een lokale varkensbaron. Dus niks “de toekomst van hun familiebedrijf”, het ging gewoon, ook nu weer, puur en alleen om de knikkers!!

Dit was mijn deel van het verhaal, nu is het aan de huidige Oirschotse bestuurders en aan de huidige eigenaar om in alle openheid aan te geven wat er precies gebeurt aan de Leeuwenakker, en aan te tonen hoe de vergunning uit 2014 nog steeds voldoet aan de bouwvoorschriften van 2021. Waar komt de gebruikte stikstofruimte vandaan? Welke andere stal met (varkens)rechten is waar gesloopt waardoor hier gebouwd kan worden? De fles “Schrobbelèr” die bij de brief aan de omwonenden was gevoegd, biedt in ieder geval geen antwoord op deze vragen

Frans van Hoof, oud-wethouder voor o.a. Vergunningen en Agrarische ontwikkeling

2 thoughts on “Komt er een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker, en kan dat zo maar?

  1. De regering gaat eindelijk werk maken van het hoogstnoodzakelijke terugdringen van de veestapel. Laat boeren nog ernstig in het ongewisse hoe en wat.
    Een moratorium op nieuwe vergunningen zou ondertussen zeker op zijn plaats zijn.
    In de veeteelt vriendelijke gemeente Oirschot wordt vanouds gemakkelijk vergunningen verleend.
    Een boer doet dus nog een poging. De gemeenschap koopt hem zonodig tzt wel weer uit.
    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-288795.html?utm_campaign=20220628&utm_source=attenderingsmakelaar&utm_medium=email&utm_term=gemeente_oirschot&utm_content=over_uw_buurt

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading