Leeuwenakker

Komt er een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker, en kan dat zo maar? (2)

Nog steeds bouwactiviteiten bij een varkensbedrijf in de nabijheid van waar jaren geleden miljoenen gemeenschapsgeld zijn uitgegeven om een ander varkensbedrijf vanwege haar enorme overlast, weg te saneren. Daar is ondertussen ook de Stikstofproblematiek bijgekomen: veehouders worden gestimuleerd om hun bedrijven te beëindigen. Zie ook : Komt er een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker, en kan dat zo maar? 3 juli 2021, Frans van Hoof, oud-wethouder voor Vergunningen en Agrarische ontwikkeling,

In 2017 wilde de toenmalige wethouder de ongebruikte vergunning voor deze locatie intrekken. Op dringend verzoek van CDA en ZLTO is dat niet gebeurd. Wel was er een schriftelijke afspraak: op het moment dat de eigenaars de bouwplannen toch willen realiseren, moeten hun plannen opnieuw getoetst worden aan de dan geldende voorwaarden.

Nu zijn er dus weer bouwactiviteiten op deze plek, terwijl geen verbouw of nieuwbouw vergunningen voor deze locatie aangekondigd zijn in het Oirschots Weekjournaal.

Vragen te over: Zijn de plannen aan de in 2021 geldende voorwaarden getoetst? Waar komt de gebruikte stikstofruimte vandaan? Welke andere stal met (varkens)rechten is waar gesloopt waardoor hier gebouwd kan worden? Omwonende moeten, of maandenlang wachten op een antwoord, of weer naar de rechter om die vragen beantwoord te krijgen. Waarom kwam die informatie niet – zoals het moet – voordat de werkzaamheden begonnen?

Ondanks berouw en beloftes naar BOB toe is er, volgens omwonenden, geen nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd en heeft de gemeente niet opgetreden tegen illegale bouwactiviteiten. Ook probeert de gemeente een WOB-verzoek te frustreren. Hoezo ‘verbetering? 

Enkele BOB Brandbrief verwijten die ook op deze zaak van toepassing zijn en waar ondanks alle uitingen van berouw en beloftes nog geen verandering in gekomen is:

  • Transparante toelichting en onderbouwing van gemaakte keuzes naar de burgers toe.
  • Terugbel verzoeken op bepaalde onderwerpen worden structureel niet nagekomen (zodat burgers naar de pers of de rechter moeten).
  • Kritische burgers worden (dus nog steeds) als ‘lastig’ ervaren, genegeerd of tegengewerkt (waardoor de gang naar de rechter ook hier weer van toepassing is).
  • Vergunningen, Toezicht en Handhaving worden achteraf gedoogd en gelegaliseerd.
  • Vergunningen worden verleend terwijl er nog rechtszaken lopen.
  • De systematiek van beginnen en achteraf legaliseren wordt door het gemeentelijk apparaat zelf gestimuleerd.
  • Bij het ontwikkelen van plannen wordt de initiatiefnemers geadviseerd “de plannen stil te houden voor de omwonenden om de vergunningverlening niet in gevaar te brengen”.
  • Het college weigert nog steeds inzicht te geven in bepaalde situaties door vragen van journalisten en advocaten niet te beantwoorden, ook vragen van de eigen raadsleden worden ontwijkend beantwoord.

Leni Crefeld.

One thought on “Komt er een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker, en kan dat zo maar? (2)

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading