Als ze dan toch bezig zijn met het gladde wegdek, laat ze dan meteen alle andere zaken ook onderzoeken. ‘Is er dan nog meer mis met die brug?’ hoor ik je hardop denken en zie ik je achter je oor krabben?
Sinds die brug bestaat en daarvoor al, tijdens de ontwikkeling van die Stönner Meijwaardbrug, hebben talloze insprekers gewezen op nogal wat misstanden over toegankelijkheid en veiligheid.
Als je de foto’s op de voorpagina van het Oirschots Weekjournaal wat dichterbij bekijkt zie je een open trap in een bocht bovenaan de brug, die daar 4 meter hoog is. Als je niet uitkijkt kun je daar uit de bocht vliegen en als dat gebeurt krijg je daar gratis vliegles. Dat is op eigen risico en de gevolgen zijn nog steeds voor de onvrijwillig vliegenier. Er ontbreekt daar namelijk een afrijdbeveiliging. Ook de paaltjes midden op het pad vragen erom om er tegenaan gevouwen te worden. Ik heb die helling altijd heel steil gevonden en daarom durf ik er niet tegenop of vanaf. Op de markt krijg je te horen dat hier heel veel mensen last van hebben. En dan te bedenken dat de wethouder aan een deskundige op dit gebied heeft toegezegd hier voor het bouwen van de brug nog eens heel goed naar te gaan kijken!
Is er dan door de jaren heen niemand die de gemeente Oirschot verantwoordelijk heeft gesteld?
Er wordt in het artikel in het Oirschots Weekjournaal De fietsbrug is gevaarlijk voor….fietsers heel lichtjes gewezen op of de gemeente Oirschot aansprakelijk is, want er staan toch gevaarsborden. Als je puur juridisch kijkt zijn ze aansprakelijk voor alle fouten in de infrastructuur. Die borden gelden alleen maar voor fietsers. Denkt de gemeente nu echt dat mensen die te voet zijn en/of gebruik maken van loophulpmiddelen hier niet onderuit gaan? Er is hier sprake van grove infrastructurele fouten waar de gemeente in ieder geval verantwoordelijk voor is. De vraag blijft dan ook of ze wel verzekerd zijn als er op deze langzaamverkeersbrug en de hellingen iets gebeurt? Ik vraag me serieus af of een verzekering zo’n gevaarlijk ding wel verzekert? Ze weten dan immers dat er een te grote kans is op extreem grote schadeclaims. En wat gaat de gemeente Oirschot doen in zo’n geval? Ze kunnen proberen zo’n claim koste wat kost af te wijzen, maar zullen daar, als het voor de rechtbank gebracht wordt, een hele harde dobber aan hebben. Die waarschuwingsborden gelden immers alleen maar voor fietsers en zo’n bord alleen, is nooit voldoende om onder juridisch gesteggel uit te komen. Dat is een waarschuwing maar er zal ook daadwerkelijk iets aan het gevaar gedaan moeten worden!
Oudere man lopend hard ten val op de brug….een uur buiten westen geweest….een botje gebroken in zijn voorhoofd en flinke blauwe plekken op zijn rug….En wat voor meer schade heeft deze man?
Y. Mus