woningbouw

Gemeente in spagaat

Er bevinden zich in Oirschot meerdere honderden tweede woningen, stacaravans, trekkershutten  en mantelzorgwoningen. Vele daarvan zijn illegaal gebouwd en de meeste van deze units worden permanent bewoond terwijl dat niet de bedoeling is. Zoals op vele terreinen in Oirschot wordt nauwelijks gehandhaafd.

Tezelfdertijd heerst er in Oirschot, evenals overal in Nederland, een grote woningnood.
Wij kennen allen de verhalen van jarenlange wachttijden en onbetaalbare woningprijzen. 

Iedereen die wel eens geprobeerd heeft voor een kennis in nood zo’n tweede woning in Oirschot te huren heeft ervaren dat ze allemaal bezet zijn en dat huren van € 1000 per maand voor een optrekje van 25/30m2 heel normaal zijn. Zowel de illegaliteit van bebouwing als het vragen van woekerhuren aan de kwetsbaren in onze samenleving moeten onze bestuurders een doorn in het oog zijn. 

Het optreden tegen de illegaliteit echter vermindert  de woonruimte. Ik maakte zelf een schrijnend geval mee waarin de gemeente een boete van duizenden euro’s aan een eigenaar oplegde en de bewoners maar moesten zorgen ergens een heenkomen te zoeken. Het is begrijpelijk dat de gemeente daarom aarzelt te handhaven 

Optreden tegen het berekenen van woekerhuren aan kwetsbare bewoners, waarvan de fiscus waarschijnlijk geen weet heeft, is lastig voor een gemeente. Huren die reëel  zijn voor kort verblijf geven echter geen pas voor langdurig verblijf. 

Wellicht is er een mogelijkheid tot een aanpak om beide problemen op te lossen. 

De gemeente weet exact welke panden er illegaal zijn gebouwd dan wel tegen de regels in semi-permanent worden bewoond. Een handhavend optreden zou kunnen gebeuren onder vaststelling van een tienjarige gedoogtermijn. Voorwaarde voor deze gedoogtermijn zou kunnen zijn dat huren worden vastgesteld volgens de Huurwet. Een controle daarop is natuurlijk wel nodig. 

Het laten voortduren van beide misstanden kan geen enkele bestuurder van onze gemeente over zijn/haar kant laten gaan. Wethouders worden immers geacht “de wet te houden(handhaven)”  
Welke politieke partij gaat hieraan werken? 

Gerard Vinke

*) Dit is punt 10 uit de brief van de Bezorgde Oirschotse Burgers (BOB)

One thought on “Gemeente in spagaat

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading