gemeenteraadsverkiezingen, ZOUT

Ge-woon

Tja wat valt er eigenlijk te vertellen? Niets spectaculairs, bijzonders, geen aardverschuiving of urgentie om het dit keer anders te doen. Oirschot kiest ge-woon.

De uitslag op de verkiezingsavond was al vroeg zoals gewoonlijk voorspelbaar: een strijd tussen ‘Samen Doen’ en ‘Gewoon Doen’, waar uiteindelijk fallo e basta, (Italiaans voor doe nu maar gewoon en geheel in stijl met de maffia promotiefilm), het ‘Samen Doen’ heeft verslagen.

De gewone man

Gewoon: een bijvoeglijk naamwoord: gangbaar; normaal; gewoon, “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Synoniemen: regulier, normaal. gewoon alle dagen voorkomend “het gewone volk”: kleinburgerlijk.

De gewone man: iemand die niet erg rijk is maar ook niet arm.

Ge-woon

Volgens mijn gebrekkige kieswijzer is ‘De Gewone Man’ te vinden rechtsonder van het ‘as’. Een Beerse mannenpartij. Gewone vrouwen zijn er niet of nauwelijks te vinden, de partij heet ook niet voor niets: ‘De Gewone Man’. Naar eigen zeggen een gewone maar gestructureerde partij niet alleen gericht op de Beerse gewone mens maar ook op de gewone Oirschotters en Spoordonkers. Hard werkend zoals het hoort voor een gewone man. #gewoondoen

Buitengewoon opvallend.. ongewoon

Wat opvalt bij De Gewone Man is dat tijdens de debatavond, enkele dagen vóór de verkiezingen, De Gewone Man geen enkel probleem leek te hebben met een raadsbreed akkoord. De uitslag van de verkiezingen heeft De Gewone Man ongewoon nieuwe inzichten of gewoon een grotere mond gegeven om in het ED stellig het tegenovergestelde te beweren. De Gewone Man stoot CDA van de troon en wordt grootste partij in Oirschot

Verder weet ik er gewoon eigenlijk (nog) niet zoveel over te vertellen behalve dat ‘gewoon’ blijkbaar wel past in Oirschot en dit gegeven op zich maakt Oirschot dan weer:

Zeer merkwaardig en bijzonder.

Maar dat is dan juist weer niét de bedoeling… voor een #gewoondorp als Oirschot. Een Oirschotse politieke partij onder de noemer: ‘De Bijzondere Vrouw’ zal het in het Oirschotse ongetwijfeld dan ook niet gaan redden. Niet ge-woon genoeg.

Ursula Willemse

One thought on “Ge-woon

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading