bomen

Oirschot heeft geen idee of en hoeveel bomen er zijn herplant na kap.

Wethouder : ‘We vertrouwen erop dat het gebeurt’

Janske Mollen 21-12-21, 06:00

OIRSCHOT – 136 kapvergunningen verstrekte de gemeente Oirschot afgelopen vijf jaar. Maar om hoeveel bomen het exact ging en hoeveel er zijn herplant, is niet zomaar uit het administratieve systeem te halen. ,,Ik vertrouw er gewoon op dat onze mensen ook herplanten”, stelt wethouder Esther Langens.

De gemeente Oirschot hanteert, net als veel andere gemeenten, een herplantplicht voor bomen die gekapt worden. Voor een (groot) deel daarvan moet een vergunning worden aangevraagd, bijvoorbeeld bomen in het buitengebied en bomen die op een ‘lijst beschermde bomen’ staan.

Lees verder > ED

ZOUT schrijft:

Vergelijk dat eens met het land van Cuijk.


Bekijk eens deze geweldige site van land van Cuijk met een overzicht van alle bomen, beschermd of niet. Gemaakt met gisarts


Welk gemeenteraadslid stelt de vraag aan het college, of dit ook wenselijk is voor Oirschot?

7 thoughts on “Oirschot heeft geen idee of en hoeveel bomen er zijn herplant na kap.

 1. Hoeveel moeite is het om bij te houden hoeveel bomen je kapte en hoeveel je herplantte en waar? Zeker als het gewoon een taak, een plicht is om te herplanten hoor je dat gewoon te weten en bij te houden. Het genoemde “vertrouwen” begint in ons “monument in het groen” een schaars produkt te worden en als we zo door blijven gaan bomen ook.

 2. Zelfde reactie als op andere post: wellicht moet gemeente Oirschot eens serieus nadenken over een speciale commissie ‘Boom en natuur’, samengesteld uit verschillende belangengroepen i.c.m. ambtenaren en een wethouder, om iedere kapvergunning serieus aandacht te geven en eventueel te zoeken naar alternatieven?
  Dan kan die commissie eerst en vooral uitzoeken wat herplant is en ook gaan bijhouden/regelen wat en waar herplant wordt.
  Die kale strook langs de A58 levert sowieso al ergens een heel nieuw bos op!

  1. Heel mooi voorbeeld inderdaad! Zeer transparant en inzichtelijk.
   Gemeente Oirschot zal wss wel zeggen: geen mensen, geen tijd en geen geld voor.

   Overigens zie je op zo’n kaart ook wat de provincie met zo’n provinciale weg doet (Beersebaan van Cuijk langs Beers): daar staat geen enkele boom (meer)!

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading