Buiten Oirschot

RA RA RASPUTIN

Op het moment dat Europa krampachtig een eenheid wil blijven uitstralen en naar de VS blijft staren als een hunkerende minnaar valt Poetin Oekraïne binnen.

TSAAR FANTASIE
Poetin de wraakzuchtige autocraat met een Tsaar fantasie. Nederland in het bijzonder maar ook Europa vervallen in de ‘praateconomie’: veel boosheid, veroordelen en grote woorden, straffen uitdelen maar zoveel mogelijk met de hand op de eigen knip.

POPULISME
Europa en de wereld hebben nog een bijkomend probleem om mee te dealen: rechts populisme. We hebben allemaal gezien hoe, eenmaal in grote getale verenigd, er dàt uitziet: Trumpisme en dichter bij huis: Baudet. Ondanks dat ik niet gelovig ben: God verhoede dat Baudet’s aanhang verder groeit dan waar het nu is met zijn opgeblazen schimmige pianoconcerten in de garagebox van zijn pied a terre.

WAT HEEFT POPULISME TE MAKEN MET POETIN?

De oud Amerikaanse president Trump is niet de enige populist die openlijk fan is van Poetin. Vanuit zijn golfkarretje meent deze man nog te moeten melden dat Poetins inval in de Oekraïne ‘geniaal’ genoemd mag worden. Veruit de meeste populisten in Europa bewonderen Vladimir Poetin. Van Le Pen, Orban tot Baudet. Verliefd op zijn conservatieve nationalistische agenda, zijn anti-Europa gefulmineer en zijn autoritaire leiderschap. Alle grote leiders van radicale Europese partijen zijn al op de vodka geweest in Moskou. De popularisering van Europa soms zelfs gesteund met Russisch geld. Nu nog op het podium enigszins op de achtergrond met de triangel maar over 4 jaar met een trompet wanneer Trump, of willekeurig andere Trumpiaan, het hoogste ambt in het Witte Huis weer gaat bekleden. Ik voorspel dat Europa voorgoed een andere aardrijkskundige wereldkaart kan gaan tekenen.

Dit is meer dan een “wake-up call” dit is een kwestie van now or never. Intussen staan er tranen in mijn ogen bij het zien van de beelden uit Oekraïne, mensen zoals jij en ik die geofferd worden in dit eeuwige verrotte machtsspel.

2 thoughts on “RA RA RASPUTIN

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading