Buiten Oirschot, Landbouwtransitie

Alle Vlaggen van de Wereld

Onbehaaglijk… al even loop ik rond met een onbehaaglijk gevoel nu geweld alsmaar dichterbij lijkt te komen. Wat moet ik met het inspirerende gedachtengoed van geweldloosheid waarmee ik me zo verbonden voel? Laatst hoorde ik een oud nummer waarvan een paar regels ‘bleven hangen’ :

Ik zou wel eens willen weten,
Waarom zijn de wolken zo snel?
Misschien dat het een les aan de mens is,
Die hem leert hoe fictief een grens is,
Of misschien is het ook maar eenvoudig een engelenspel
Daarom zijn de wolken zo snel…


Ik kwam terecht in de ‘astronautenview’, stelde me voor van uit een ruimtecapsule naar een planeet te kijken. Gefascineerd door groene, gele, blauwe, bruine en rode kleuren nader ik de planeet die ‘aarde’ blijkt te heten…

Dichterbij gekomen zie ik blauwe luchten, wolken partijen, zeeën, bergen, bossen en een eindeloos bewegen van een even eindeloze variatie aan levende wezens.
Tot mijn grote schrik zie ik wezens met lange ledematen, mensen, dingen de lucht in sturen om iets kapot te maken. En nog dichterbij zie ik mensen elkaar doodschieten.
Het speelt zich allemaal af rond denkbeeldig getrokken lijnen, die ze grenzen noemen.
Die grenzen markeren weitjes waar steeds een andere koning is, of president of… en in elk weitje gelden andere regels. In ieder weitje wordt gedacht dat de regels die daar gelden de beste zijn. En dat het het best zou zijn dat die regels overal zouden gelden. In ieder geval de president, koning, baas is die mening toegedaan. Zij sturen jonge mannen -met gewichtige boodschappen, een geweer en de opdracht desnoods te sterven voor de Goede Zaak- naar de grenzen van hun weitje.
Er wordt gedood en vernield niet om te kunnen bestaan maar om principes, heerszucht, overtuigingen en bezit.

Wat me ook opvalt is, dat er weitjes zijn waar mensen honger hebben, soms zelfs geen dak boven hun hoofd en andere waar overvloed is en mensen, vaak zwaarlijvige mensen, in luxe leven. In die laatste weitjes roepen mensen dan als er aangeklopt weg: Ga Weg, dit hier is Van Ons! In alle weitjes blijken overigens De Bazen een bestaan in weelde en rijkdom te leiden.

Met de oorlog in Oekraïne, waar Rusland haar vlag wil planten in het land van een ander, komen vijandigheid en geweld dichterbij dan ik het lang gevoeld heb. Ook in onze samenleving groeien tegenstellingen en vijandigheid, geuit in illegale acties waartegen de overheid niet optreedt. Het is een opdracht om ook nu te blijven bij geweldloosheid en bij ‘niet doden’.
Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier riep op om bij onze droom te blijven, om te durven gaan voor een utopie:

“Als je een klap op je wang krijgt, keer de andere wang toe…
Als je achtervolgd wordt, bidt terwijl je wegrent voor je achtervolger…
Als er aan je deur geklopt wordt: doe open…

Thomas Quertier

Het is aan ons daarop te blijven vertrouwen, aan ons om te zorgen dat die droom sturend wordt en blijft. Het is aan onze bestuurders, politici om daar aan vorm te geven.”

Vlaggen illustreren feest en viering van een blije gebeurtenis. En een viering is altijd ‘samen’, met elkaar. Ook zijn ze symbool van verbondenheid, van een gemeenschap of natie. Prima is dat… totdat het een teken wordt van afgescheidenheid, van ’jij hoort er niet bij’, van tegenstelling en vijandigheid.

Daarom geen lokale vlag, of actie vlag, geen zij niet/ wij wel, geen ik wel/ jij niet. Daarom deze week de vlaggen van alle landen van de wereld hier langs onze Hof. Met het tonen van alle vlaggen benadrukken we saamhorigheid en inclusiviteit.
En ondertussen voelen we woede en onmacht over de oorlog, vijandigheid en overheid die nalaat te handhaven. De oefening is daar niet aan toe te geven, maar kiezen voor geweldloosheid en doen wat je kunt: signaleren en helpen wie slachtoffer wordt van hopeloos geweld en onrecht.

Denk aan MartenLuther King, ‘ik heb een droom’, denk aan de zingende revolutie 1989 Estland en

Vrede is geen doel, vrede is de weg.

Mahatma Gandhi

Vrede in jezelf, vrede in de wereld.
Oorlog brengt geen vrede, hoogstens wapenstilstand.

Thich Nhat Hanh

Ben ik Hollander, ben ik ‘van de Beerzen’, ben ik Christen, Belg, Humanist, Europeaan, Rotterdammer, Agnost, Boeddhist, ben ik Goed? Natuurlijk is het fijn af en toe te verpozen met gelijkgezinden. Maar we hebben niet ‘de Waarheid’ of ‘het Juiste’, ‘het Enige Goede’ in pacht.
Thuis in- en gesteund door mijn eigen kring realiseer ik me dat ik Wereldburger ben, mens onder de mensen. Zo kan ik me wijden aan wat werkelijk toedoet: kijken zonder grenzen, zonder oordeel, verwonderend en wetend dat ieder op zoek is naar een beetje geluk. Geluk dat het ongeluk van een ander betekent is geen geluk. Hetzelfde geldt voor vrijheid.

Daarom dus geen vlag van Oostelbeers, Brabant, Nederland, Europa… maar de vlaggen van alle landen van de wereld, als voorloper van één vlag voor de hele wereld, een wereld waarin gezondheid en algemeen belang voorop staan, waarbinnen geluk voor ieder individueel kan volgen… want het is

één wereld of geen wereld.

Jan Weeda
NieuwTij

2 thoughts on “Alle Vlaggen van de Wereld

  1. Dank je wel Jan voor dit mooie bericht.
    Het grootste gevaar zoals ik het zie is onverschilligheid. Allereerst de onverschilligheid van de omstanders die denken dat ze niks kunnen doen, of dat het hun tijd wel zal duren, of dat het wel mee zal vallen, of dat de anderen het initiatief moeten nemen. En nog vernietigender is dit soort onverschilligheid bij degenen die in een positie van macht verkeren. Zoals de regering van Nederland, of het college van B&W van Oirschot.

  2. Een prachtig gebaar Jan en Lieve die vlaggetjes als symbool voor saamhorigheid en inclusiviteit. Want dat brengt geluk. Niet het andere.
    Ook ik voel de onmacht….het wordt groter dan ik kan bevatten. En doe in het klein wat ik voel dat ik te doen heb. Waar mijn talent ligt om bij te dragen aan die wereld met blije vlaggen. Maar ik vertrouw dat er zelfs in de onmacht altijd nog nieuwe mogelijkheden voorbij komen. En fijn dat je het deelt. Vele mensen voelen hetzelfde…

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading