gemeenteraadsverkiezingen

Opgeruimd staat netjes!!!

Afgelopen zaterdag 19 februari zijn we met een flinke groep mensen van Sociaal Progressief Oirschot uitgerukt om troep op te ruimen in ons mooie dorp. We verzamelden ons in de Loop waar we ook nog gezelschap kregen van onze vrijwillige brandweer, die een rode blusauto parkeerde voor de Albert Heijn. Zij zijn ook op zoek naar vrijwilligers om hun mooie taak voor onze gemeenschap te kunnen blijven doen. En die rode kleur paste natuurlijk mooi bij de kleuren van onze hesjes!

Een schoon milieu waar we zuinig op zijn, is een van de prioriteiten van onze partij. Dan moeten we ook de daad bij het woord voegen. Dus troep opruimen waar veel mensen zich toch aan storen. Eerst staken we ons in het “opruim-tenue”. Natuurlijk de hesjes van onze partij, handschoenen, een vuilniszak met handvat en afvalgrijpers. Zoals wellicht weinig mensen weten, stelt de gemeente deze opruimspullen gratis ter beschikking aan elke inwoner, die zelf een handje mee wil helpen om ons dorp schoon te houden. Als je een rondje loopt of de hond uitlaat. Ze hebben daar zelfs een woord voor: Zwerf Afval Pakker oftewel Zapper!

Via de Loop en de Lidl gingen we op weg naar het Kempenhorst-college en het BP-benzinestation. Dan het wandelbos, de opritten van de A58 en het fietspad richting de Beerzen. Wat je allemaal niet tegenkomt! Lege plastic flesjes, mondkapjes, plastic verpakking, chips zakken, kleding. Met het zwaarder worden van je vuilniszak en na een paar uurtjes begin je je arm toch wel wat te voelen! Dan nog even met een kop koffie gezellig napraten bij de Beurs. Eén ding staat voor ons vast, dit is voor ons geen eenmalige actie. Nee we gaan uiteraard meedoen aan de landelijke Opschoondag op 19 maart. Maar ook daarna zullen we als Sociaal Progressief Oirschot concreet ons steentje blijven bijdragen.

Opkomen voor ons milieu betekent voor ons ook onze natuur beschermen. Niet overal lukraak bomen kappen. Invoering van een bomenplan, met daarin een verplichting tot herplanting bij kap.

Maar de gemeente zou ook actiever kunnen zijn met het ondersteunen en stimuleren om zonnepanelen op je dak te leggen, huizen te isoleren, regentonnen verstrekken. De mogelijkheden van zonneweiden onderzoeken, enz. Serieus aan de slag om als gemeente en als inwoners een bijdrage te leveren aan de aanpak van de klimaatcrisis. Met het oog op onze eigen toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen.

Henk van Rees,

Sociaal Progressief Oirschot

One thought on “Opgeruimd staat netjes!!!

  1. Waar gaan jullie die bomen plaatsen…in Timboektoe of in Oirschot. Ik heb er namelijk niets aan als ze aan de andere kant van de wereld geplaatst worden, ik heb hier frisse zuurstofrijke lucht nodig en opnemen van CO2 en stikstof uit de vervuilde lucht.
    Overigens praten wij nu over meer dan 350.000 M² bos en bomen die verdwenen zijn in de afgelopen 5 jaar op Oirschots grondgebied. Mijn voorstel is om een groot bosperceel in Oirschot te creëren van 350.000 M² met gemengd bos.

    Onderliggende vraag: Waarom gaan jullie met auto’s de troep opruimen en niet met een bakfiets?

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading