gemeenteraadsverkiezingen

Wethouder van buiten kan uitkomst bieden

08 december 2021

Een wethouder die uitvalt, een breuk in de coalitie of het onverwachts winnen van verkiezingen. Soms moet je als lokale partij ineens op zoek naar een wethouder.

Maar wat als je niet direct zelf een kandidaat in huis hebt die geschikt én beschikbaar is? Een wethouder van buiten kan dan uitkomst bieden. Dat bevestigen Lea Manders (fractievoorzitter Arnhem Centraal), die een wethouder zocht, en Ted van de Loo, die zelf wethouder van buiten is. 

Vakbekwaam
Ted van de Loo, bestuurslid van het Kennispunt, heeft veel ervaring als wethouder van buiten. ‘Terwijl ik eerst dacht dat dat eigenlijk niet kon’, lacht hij. ‘Ik ben begonnen als wethouder namens Dorpsvisie in mijn eigen gemeente Oirschot. Toen ik daar in het volgende college niet terugkeerde, kwam ik in contact met de gemeente Boekel. Daar zochten ze bewust een vakbekwame en ervaren wethouder van buiten de gemeente. Ik ben dat geworden en het was voor mij een eyeopener. In de acht jaar dat ik er wethouder was, is gebleken dat een wethouder van buiten zeker toegevoegde waarde kan hebben. Juist omdat je zonder voorgeschiedenis, nieuw en onafhankelijk tegen de dossiers aankijkt. Je kunt dan kwesties lostrekken, die zich soms al lange tijd voortslepen.’

Lees verder > Kennispunt Lokale Politieke partijen

7 thoughts on “Wethouder van buiten kan uitkomst bieden

 1. Tja, je haalt een wethouder van buitenaf je dorp in… met veel vertrouwen in zijn uitingen en overtuigingen. En vervolgens besluit deze wethouder dat een rij majestueuze bomen prima om kan. Dat een dorp als Diessen best zonder mooie entree kan. Dat de provincie te vriend gehouden moet worden, ten koste van alles. Ondanks z’n mooie beloftes. Want echte natuurliefhebber blijkt ie niet te zijn en het is ten slotte ook niet ‘zijn dorp’, ‘niet echt zijn probleem’?

  Sorry Ted, maar het bewijst voor mij slechts dat een onafhankelijk wethouder van buitenaf alleen maar ‘gebruikt’ wordt om moeilijke situaties coûte que coûte op te lossen. Zonder scrupules en zonder gêne.

  Vraag is dus of zo’n wethouder zonder echte banden wel gewenst is door de bevolking, of gewoon een ongewenst maar soms noodzakelijk kwaad?

  Mijn tip zou zijn: respecteer je lokale wethouder, koester ze. Voordat je het weet zit je met alleen maar ‘zakelijke inhuurkrachten uit de wethouders-poule’ en is je dorp overgeleverd aan bureaucraten.

  1. Nou ja Peter,misschien is dit niet t beste voorbeeld maar wethouders van buiten,die staan voor t ALGEMEEN belang,zorgen voor rechtsgelijkheid en rechtzekerheid, handhaving van wetten die voor ons allemaal gelden. Ik zou een fles open trekken…

 2. Ik zie het aantrekken van wethouders van buiten als een kans. Een einde aan pluche gedreven partijpolitiek. Een wethouder die zonder hulp en bescherming in eigen gelederen taken uitvoert die de gemeenteraad hem of haar opdraagt. Zonder last of ruggespraak van een ingesleten gemeentecultuur. Een college met beroepsbestuurders die boven de politieke machtsstrijd staan en verantwoording afleggen aan de héle gemeenteraad klinkt mij als muziek in mijn oren. De vlieger dat wethouders van buiten dromen na streven die niet vanzelfsprekend passen bij de gemeente gaat voor wat Oirschot betreft in ieder geval niet op. Getuige de talloze niet passende uitgevoerde dromen van de laatste jaren in en om Oirschot.

  1. Naar mijn mening is het aantrekken van wethouders van buiten of binnen a priori niet beter of slechter zoals de keuze voor mannen of vrouwen, hetero’s, homo’s en transgenders niet beter of slechter is.
   Volgens mij gaat het om criteria waaraan een wethouder moet voldoen bij het functioneren waar het gaat over ontwikkelingen op gebied van sociale, economische, financiële, onderwijskundige en politieke ontwikkelingen. Daarbij gaat het ook om de gave van politiek fingerspitzengefühl en vermogen tot het creëren van draagkracht.
   Je kunt deze hoge eisen m.i. niet verwachten van een middelbaar, zelfs hoger opgeleide die samen met hoger opgeleide ambtenaren en adviseurs beslissingen moet nemen waarbij het om miljoenen gaat.
   Het nodige empathisch vermogen ligt m.i. vooral ten grondslag aan wijsheid en niet aan een hogere graad van opleiding.
   Daarbij is het vermogen afstand van zaken te kunnen nemen afhankelijk van wijsheid. Een wethouder van buiten is immers al snel ingewijd. Voor een type als burgemeester Aboutaleb maakt het geen verschil of hij/zij van buiten of binnen komt.

 3. Ik vind Zeewolde wel een mooi voorbeeld: een wethouder (die er overigens al wel 10 jaar woont, vanwege drie unieke kenmerken Rust, Ruimte en Groen) probeert een datacenter van Meta erdoor te drukken. Verbruik zo groot als Amsterdam. Klimaatdoelstellingen? Nooit van gehoord. De beste man heeft behalve met het milieu waarschijnlijk ook maar weinig met Rust, Ruimte en Groen voor Zeewoldenaren.

  1. Overigens kwam dit voorbeeld door het kijken naar De Hofbar op 14-12-2021, NPO2, waarin de CDA wethouder erg vaak ‘goed voor de provincie’ gebruikt. Een provincie waar bovengenoemde Hilvarenbeekse wethouder zich ook iets te veel door liet misleiden bij de onomkeerbare en m.i. onwettige beslissing de bomen te vellen. Zie ook: https://pointer.kro-ncrv.nl/maakt-bomenkap-de-weg-veiliger en lees https://pointer.kro-ncrv.nl/duizenden-bomen-gekapt-langs-n-wegen-om-verkeersdoden-te-voorkomen

 4. @Peter; Ik ben het grotendeels met je eens. Zeewolde is ook een drama en met maar zeer geringe meerderheid aangenomen. Gelukkig is dat nog geen gelopen race. Dan het Oirschotse waar lokaal bekende bestuurders ” loopgraven voor vrede” in grond laten graven die door de projectontwikkelaar zelf al wordt aangeduid als ” Eén van de laatste ongerepte podzolgronden in Nederland”. Voor mij een statement dat klinkt als “Ja,de Mona Lisa is een uniek schilderij en daarom heb ik een zonnetje op haar voorhoofd getekend” Los daarvan begreep ik dat de subsidies voor dit fantastische gebeuren, deels al ingestort ,nauwelijks bezocht en volstrekt ontoereikend voor het bekijken van de militaire oefeningen die men beoogde, niet juist zijn besteed en dus terugbetaald moeten worden. Eenzelfde drama dreigt voor de monumentale Oude Toren in Oostelbeers waar we een buis doorheen willen jassen, bomen kappen om naar andere bomen te kunnen kijken. Ook weer subsidiegedreven waanzin. Kromvensedijk, Landschotse heide; we gaan in een natuurgebied dat het al heel zwaar te verduren heeft een zandweg verharden op kosten van de gemeenschap voor de enige aanwonende, een bejaarde Parijs-Dakar coureur en multimiljonair. Leeuwenakker; een varkensboer gaat ten tijde van stikstofcrisis, verlies van bio-diversiteit,verdroging doodleuk stallen bouwen en geen lokale politicus die er ook maar iets van vindt. En dan raar kijken dat de burger die gevraagd wordt 100 te blijven rijden en waar woningbouw achterstand oploopt door stikstof het niet meer begrijpt. Waar lokale oppositie SPOradisch in actie komt en aangeeft “dik tevreden te zijn” als plannen mbt intensieve veehouderij tegen het huidige licht gehouden dienen te worden. Ik kan het hele lijstje zo met je aflopen maar mijn vraag is , deze summiere opsomming overziend ; zouden externe bestuurders het écht nog slechter doen? Of zou aansluiting bij een grotere gemeente écht zo beroerd zijn? Moeten we echt zo blij zijn met onze eigen huidige “politieke identiteit” ? Zo, kerstoverwegingen anno 2021. Fijne dagen.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading