motorcross

Natuurorganisaties ontstemd over offroad evenementen in Oirschot

foto Staatsbosbeheer: Illegaal crossen in de bossen

Zo’n pijlenrit: wel of niet ‘aanzuigend’ voor wildcrossers?

Acht keer per jaar trekken honderden offroad motor- en quadrijders naar Oirschotse Heide om aan een uitgepijlde route deel te nemen. Buren, natuurorganisaties en wildbeheer zijn er niet blij mee en snappen niet dat de gemeente hier als vergunningverlener aan meewerkt. De organisatie ligt bij Defensie als terreinbeheerder en bij MAC Veldhoven. Deze hopen juist zo het wildcrossen terug te dringen. Wie heeft er nu gelijk?

door Rens van Ginneken 8 december 2021

Lees verder in het Oirschots Weekjournaal

4 thoughts on “Natuurorganisaties ontstemd over offroad evenementen in Oirschot

 1. De gemeente kondigde in 2018 maatregelen aan om motorcrossen op de Landschotse Heide tegen te gaan.
  Doot het plaatsen van verbodbordjes. Waarom het zo lang moest duren? Zorgvuldige afstemming met belanghebbenden.
  Maar nog 20 dagen en het is zover! Althans dan is het eind 2021
  Zie Tot 2022 ongehinderd crossen in de Oirschotse bossen : https://nieuwsbrief.oirschot.org/motorcross/motor-crossers-opgelet/
  en het gebed zonder end : https://www.facebook.com/groups/groenduurzaamoirschot/permalink/794214988008468/

 2. Het is een ronduit onverteerbaar onderwerp. Al talloze jaren hebben tal van inwoners hun beklag gedaan over de wel haast rabiate praktijken van wildcrossers door onze natuurgebieden. Vernieling van paden, stank, geluidsoverlast, ernstige verstoring van het dierenleven. Intimiderend gedrag. Mij is al overkomen dat ik door 6 wildcrossers ernstig bedreigd werd toen ik natuurfoto’s aan het maken was. Gemeld bij de gemeente Oirschot. Ik zie geen enkele verandering. In andere provincies zijn stevige boetes vastgesteld bij overtreding. Ik ben overigens niet de enige bosbezoeker die werd bedreigd. Van effectieve handhaving (b)lijkt geen sprake. Onvoorstelbaar dat “off-the-road” evenementen worden toegestaan, waar dan ook, in de omgeving van Oirschot en in het buitengebied van De Beerzen. Doen: Verbodsborden waarop tegelijk de boetes zijn vermeld bij overtreding, om te beginnen bij € 1.000.– Ik vrees dat burgers die zich zouden willen uitspreken beducht zijn voor wraakneming.

 3. Beste heren,
  Ik snap dat u zich geërgerd en gefrustreerd voelt over al dan niet agressieve (wild)crossers. Er zijn echter ook tal van all-road motorrijders die onze hobby op een respectvolle manier voor de natuur en mederecreanten uitoefenen, door netjes te stoppen of rustig te rijden voor wandelaars en de motoren af te zetten voor ruiters. Helaas verpesten een paar rotte appels het voor de rest, door op paden en singel tracks te rijden waar het verboden is en ander wangedrag te vertonen. Als we met zijn alle ”normaal” doen, dan kan IEDEREEN BLIJVEN genieten van zijn / haar hobby!

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading