motorcross

Motorcross versus duurzaamheid in Oirschot

wildcrossers een plaag!!

Na een korte, warme winter, is het broedseizoen begonnen en heeft Vogelbescherming Nederland op 1 maart de webcams aangezet om de broedende vogels in beeld te brengen. Op 12 en 13 maart gaat de Motorclub MAC uit Veldhoven twee dagen met ruim 300 motoren en quads ‘enduro-crossen’ op de zandpaden van onze Oirschotse Heide.

Volgens hun vergunning begint het broedseizoen pas op 1 april: dit is geen grap!

Verantwoordelijk voor de vergunning is wethouder Esther Langens van Dorpsvisie,
die notabene ook duurzaamheid in haar takenpakket heeft.

Terwijl vier politieke partijen in Oirschot al zijn opgeschoven naar géén- of slechts een enkel jaarlijks motorcross evenement op de Oirschotse Heide, houden Dorpsvisie en VVD vooralsnog vast aan het vergunnen van 5-8 van deze enduro-cross dagen. Een breed maatschappelijk front van groene Oirschotse organisaties gesteund door Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie, kon deze koersvaste fracties tot op heden niet op andere gedachten brengen.

In het vorige uitvoeringsprogramma Vitaal Landelijk Gebied 2018-2022, was bestrijding van het wildcrossen één van de doelen. In het zojuist vastgestelde uitvoeringsprogramma 2022-2026 komt dit onderwerp niet meer voor. Niet omdat het probleem in de tussentijd opgelost is, maar omdat de gemeente er niet in geslaagd is om dit aan te pakken. “Het is dweilen met de kraan open” volgens de BOA’s in het veld. Dat is ook geen wonder, als je als gemeente landelijk bekend staat als de plaats waar motorcrossen in de natuur gefaciliteerd en gelegaliseerd wordt.

In Oirschot kennen we zelfs drie vormen van motorcross, namelijk: 1. Baan crossen (MCO), 2. Enduro-crossen op de Hei (pijlenritten) 3. Wild-crossen. Onlangs heeft een bezorgde Oirschotse burger al uitgerekend wat dat aan onnodige stikstofuitstoot en CO2 uitstoot kost.

Ten gevolge van de plannen voor een nieuwe woonwijk in de Kemmer, een gebied dat grenst aan de Oirschotse Heide, zal binnen nu en 10 jaar, een transitie moeten plaatsvinden naar elektrificatie van het arsenaal aan crossmotoren. Tot die tijd kan gemeente Oirschot de regie voeren in de bestrijding van het wild-crossen, door meer verbodsborden te plaatsen en de capaciteit voor handhaving te vergroten. Bovenal dient onze gemeente zelf het goede voorbeeld te geven, door de enduro-motorcross, in de vorm van pijlenritten, niet langer meer te vergunnen. Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst, heeft binnenkort een nieuw gemeentebestuur de sleutel in handen voor het oplossen van deze overlast.

Koersvast naar een echte duurzamere toekomst voor de natuur en onze inwoners.

Hans van den Berg

j.berg91@chello.nl

Overgenomen uit Oirschots Weekjournaal

Geef een reactie