Groen Duurzaam Oirschot

Rigoureus ingrijpen is echt nodig

Witven

Door Rens van Ginneken,

Serieuze zorgen waren er afgelopen najaar bij Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL). De verdroging van de Landschotse Heide nam zorgwekkende vormen aan. Vennen vielen langdurig droog, het dierlijk leven verdween voor een flink deel en grote aantallen bomen legden het loodje. WNL schreef een brandbrief aan alle betrokken organisaties, met ook een aantal aanbevelingen. De instanties reageerden positief en omarmen de plannen, tot genoegen van de werkgroep.

Leer verder in het Oirschots Weekjournaal

Bulldozers in De Peel in Deurne; natuur beheren zoals die is of ingrijpen voor biodiversiteit?

Harrie Verrijt 18-01-22, 08:01

EINDHOVEN – Natuurgebieden beheren zoals ze zijn of grootschalig ingrijpen om vroegere biodiversiteit terug te krijgen? Het is een dilemma waarover op het scherp van de snede wordt gediscussieerd.

Over natuurgebied De Deurnese Peel hebben op de opiniepagina’s de twee Deurnese oud-journalisten Erik Vink en Ed van de Kerkhof de degens gekruist. Ook de Veldhovense oud-biologieleraar Rob Aarts heeft zich geroerd. Het is een discussie die niet alleen van belang is voor Deurne, maar ook voor vele andere gebieden. In de regio en Nederland zijn vele projecten bijvoorbeeld om bos terug te brengen tot heide. Terwijl er ook een opdracht ligt om Europees drie miljard bomen te planten om het CO2 probleem te helpen oplossen. 

Lees verder > ED

One thought on “Rigoureus ingrijpen is echt nodig

  1. Ik las in het artikel :
    Van Hoof: “Wat ons ook positief stemt is dat onze analyse eigenlijk geheel wordt overgenomen. Er zal de komende tijd nog het één en ander aan actie moeten volgen, zoals een inventarisatie van de waterputten en of deze al dan niet legaal zijn bijvoorbeeld. Wellicht is er nog een extra hydrologische studie nodig. Er zijn tal van maatregelen denkbaar om het gebied weer natter te krijgen. We zitten nu nog in de verkennende en onderzoekende fase voor de uiteindelijke aanpak hier op de hei, waarbij De Levende Beerze procescoördinator is.”
    Ik ben best benieuwd hoe het ermee staat. Wie reageert?

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading