ZOUT

Caran d’Ache journalistiek

Wat is eerlijke journalistiek? En Waarom deze vraag?

In mijn optiek is een goede (politieke) journalist iemand die alle feiten kan benoemen met context. Natuurlijk hebben journalisten ook een eigen mening of politieke voorkeur en kleur maar dan is het juist de kunst om onpartijdige berichtgeving zorgvuldig na te streven. Bij colomns is dit natuurlijk een ander verhaal.

Inkleuren
Er zijn journalisten bij wie dit niet lukt.
Het lukt ze maar niet om onpartijdig (politiek)verslag uit te brengen en kleuren één kant van een verhaal net wat kleuriger in dan de andere kant of laten zelfs relevante kleuren helemaal weg.

Wat is dan eerlijk?
Eerlijke (politieke) journalistiek blijft voor mij toch nog altijd onafhankelijk en onpartijdig op zoek naar de waarheid. Ook als die vervelend is, storend of niet zo mooi past in een (eigen?) beperkt kleurplaatje. Het belichten dus van àlle kleuren. Door relevante aspecten van een verhaal weg te laten, suggestief te formuleren, iets of iemand bewust ‘kleiner’ maken door woordkeuzes en voorzetsels te gebruiken als: ‘club’ in plaats van organisatie, verzetten in plaats van inzetten of relativerende woorden te gebruiken, geef je als journalist daar een ‘eigen’ of maar één kleur aan en geef je bewust sturing aan de publieke opinie.

Oirschot
Goede, juiste en vooral toegankelijke Informatie is ‘key’ wanneer je als gemeente burgerparticipatie serieus neemt.

Een van de randvoorwaarden voor een goede inzet van burgerparticipatie is dat burgers goed geïnformeerd worden en toegang hebben tot eerlijke maar vooral: volledige informatie.
Dat lijkt in Oirschot wat weerbarstig. Reacties op politieke artikelen worden domweg geweigerd of genegeerd door het Oirschots Weekjournaal en de artikelen die wel de krant halen, Eindhovens Dagblad, lijken regelrecht uit de koker van een woordvoerder van de gemeente te komen. Gelukkig bestaan er nog andere kanalen om met elkaar ‘nieuws’ en verschillende ‘kleuren’ te delen zoals de Facebook groep Burgers van Oirschot en de website burgers.oirschot.org. Maar het kan nog beter.. volg de berichtgeving op deze Facebook pagina want er wordt hard gewerkt om een manier te vinden waarop de inwoners van Oirschot wèl toegang krijgen tot alle relevante facetten en ‘kleuren’ van informatie.
Laat de goed gevulde doos Caran D’ache maar komen!

Ursula Willemse

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading