Groen Duurzaam Oirschot

Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

“Maar nauwelijks in Oirschot” (red.)

Rob Koster Economieverslaggever van NOS

Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.

Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.

Lees verder in NOS

De uitgeputte bodem: supermarktmacht

24 sept 2021, Regie: Ton van der Ham, Research: Suzan Borst

Twee liter melk voor 1,75 euro, een kilo gehakt voor 4,99 euro en 500 gram broccoli voor 0,69 euro. De supermarkten stunten elke week met vlees en andere versproducten. Fijn voor de consument. Maar betalen we wel een eerlijke prijs voor ons eten? Boeren verdienen nauwelijks nog aan de productie van voedsel. Ze zitten klem in een systeem van bodemprijzen en steeds hogere opbrengsten per hectare. Daardoor zijn ze onvoldoende in staat te verduurzamen. Ondertussen raakt de bodem uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit neemt in razend tempo af.

In deel 4 van onze serie over de uitgeputte bodem, onderzoekt Zembla de rol en verantwoordelijkheid van de supermarkten. Als laatste halte tussen boer en consument hebben ze een enorme machtspositie. Hoe gebruiken ze die? We zien campagnes over minder plastic zakjes en boeren met bijenhotels op hun land. Maar is dit genoeg om de voedselketen te verduurzamen?

Bekijk de uitzending van Zembla : De uitgeputte bodem: supermarktmacht

ZOUT op zoek naar een korte keten in Oirschot

Er wordt veel over gesproken : hoe burgers en boeren kunnen samenwerken en ontkomen aan de macht van de supermarkt. Een manier om zelf in aktie te komen is door producten te kopen bij lokale boeren. Een begin is makkelijk te maken : ik koop bijvoorbeeld kakelverse eieren bij een lokale boer met scharrelkippen.

Een korte speurtocht op internet leverde wel lokale boeren, maar slechts 4 binnen een straal van 15 km rond Oirschot.
Wellicht moeten we nog eens verder zoeken.

Klik op de kaartjes voor de website / grotere kaart

Als U aanvullingen of suggesties heeft, aarzel niet en reageer in het commentaar gedeelte.

2 thoughts on “Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

  1. Goed om een overzicht te publiceren. Het kaartje is helaas niet erg duidelijk. Ik kan niet goed zien wat er wel/niet op staat.
    Ik ken in ieder geval Jonkers in de Broekstraat (biologische groente) en D’n Buff in Boxtel (buffelvlees en -zuivel). Ook is er een voedselbos aan de Bekersberg. Verder is er een kweker in Middelbeers en een in Sint Oedenrode die beiden een diversiteit aan seizoensgroente verkopen. En bij ’t Bint leveren diverse plaatselijke boeren. Niet rechtstreeks van boer naar consument, maar wel een heel korte keten.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading