Groen Duurzaam Oirschot

Zandpaden: een kwestie van keuzes maken

Op zondagmiddag 20 februari 2022 was er in De Kerk in Oostelbeers een Informatiebijeenkomst over zandpaden, georganiseerd door WNL de Beerzen, IVN Oirschot en Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO). Een informatieve middag voor een goed gevulde zaal met afgevaardigden van bijna alle Oirschotse politieke partijen.

De middag startte met presentaties van WNL de Beerzen, IVN Oirschot, SBEO aangevuld met presentaties van Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie. De presentaties gingen met name in op het ontstaan van de zandpaden, het belang van de zandpaden voor de natuur en biodiversiteit, het belang van zandpaden voor het landschap, recreatie en cultuurhistorie en hoe jammer het is dat er steeds meer zandpaden verdwijnen.

Vervolgens werd de film “Het Brabantse Zandpad” van Mark Kapteijns getoond. De film vat het bovenstaande prima en prachtig samen. De film kun je bekijken op het YouTube kanaal van IVN Oirschot:

Hierna kwamen de politiek en de zaal aan het woord. In Oirschot genieten zandpaden bescherming door het omgevingsplan maar toch verdwijnen er zandpaden en worden er keer op keer zandpaden (half)verhard. Elke keer als er een zandpad verdwijnt is daar in de ogen van de politiek een goede reden voor. Dat kan van alles zijn, maar kort samengevat komt het er steeds op neer dat economische belangen of belangen zoals toegankelijkheid en bereikbaarheid boven de belangen van de natuur worden gesteld. En op die manier blijven er uiteindelijk weinig zandpaden over.
Duidelijk is in ieder geval dat het aantal zandpaden flink is afgenomen en dat de nog bestaande zandpaden en de bermen van deze paden bescherming nodig hebben. Niet alle partijen waren hier uitgesproken duidelijk over en de meeste partijen gingen er vanuit dat alles hieromtrent goed geregeld is. We weten beter: zandpaden verdwijnen en het (half)verharden gaat nog steeds door.

Hoewel het motor-crossen niet op de agenda stond, kwam het toch ter sprake. Voor het wild-crossen had niemand een goed woord over maar waarom het dan toch nog zo lang en zo veel getolereerd wordt in Oirschot wisten de raadsleden niet te vertellen.

Voor het goedpraten van de pijlenritten werden wat gelegenheidsargumenten uit de kast getrokken: “In de toekomst wordt het elektrisch” en “Ze rijden over de paden waar door de week tanks over kunnen gaan”. Het getuigt niet van een diepgravende analyse van de problematiek van de crossdagen. Wat is precies de overlast? Wat veroorzaakt deze overlast? Welke rol spelen de crossers en het publiek daarbij? Hoe schadelijk is het voor de omwonenden en voor de natuur? Kan dat gecompenseerd worden met bepaalde maatregelen? Welke alternatieven zijn er voor de pijlenritten? Welke neveneffecten hebben de pijlenritten? Zo lang dat niet helder is, zijn de gegeven argumenten niet overtuigend.

De onderwerpen motor-crossen en wild-crossen staan blijkbaar al langer op de agenda. In het ledenblad van IVN Oirschot (jaargang 1988) was al het volgende bericht te lezen:

Het was kortom in 1988 niet anders dan het in 2022 is: het beschermen van natuur en het behoud van zandpaden is een kwestie van de juiste keuzes maken.

One thought on “Zandpaden: een kwestie van keuzes maken

  1. Ik was bij deze presentatie. Peeters CDA omarmde het belang van zandpaden in stelling 1 om vervolgens bij de volgende stellingen zoveel mitsen en maren in te bouwen dat er eigenlijk niets meer van de omarming overbleef, evenmin als van de uitspraak :”het CDA is groen”. Eigenlijk geheel volgens CDA traditie want deze bewegingen zien we bij voortduring . Ook in het landschapskwaliteitsplan waar men het liefst geen concrete vastleggingen doet maar liefst een aaneenschakeling van vaagheden aanhoudt.Vervolgens kregen we van Dorpsvisie wederom een verbale brei waar weer geen bruin brood van te bakken was en was de VVD mevrouw bang dat haar kinderwagen in het zand zou blijven steken. De schuren aan de Langerijt zijn mi het enige groen waar deze partijen zich hard voor maakten en maken. Ook een partij die recentelijk nog “dik tevreden “was met de behaalde resultaten met betrekking tot de intensieve veehouderij zou niet meteen mijn vertrouwen hebben bij de as verkiezingen ondanks het groene en sociale sausje dat er nu plotseling geserveerd wordt. De resultaten uit het verleden vertellen een heel ander verhaal. …

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading