Leeuwenakker

Een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker? Ja, dat kan blijkbaar!

Er wordt stevig doorgebouwd aan de vergroting van de varkensstallen aan de Leeuwenakker in Middelbeers.
In een eerder artikel vroeg ex wethouder van Hoof zich nog af, of de gemeente de vereiste vergunningen had afgegeven. Inmiddels hebben omwonenden bij de gemeente een verzoek tot handhaving (i.e. stopzetting van de bouw) gedaan. Het beton wordt inmiddels gestort.

Er lijkt zich weer een nieuw bestuurlijk schandaal te ontwikkelen rond intensieve veehouderij in Oirschot.
Juist in het gebied waar 10 jaar geleden ZEMBLA zijn beruchte uitzending “Het stinkt in Brabant” maakte, worden nieuwe varkensstallen gebouwd. Nieuwe varkenstallen met oude, verlopen vergunningen, die volgens afspraak, tegen nieuwe normen zouden worden getoetst en vernieuwd. In 10 jaar is er gelukkig wel iets veranderd qua normen (geurbelasting, stikstofdepositie).

Wat niet veranderd lijkt, is de manier van doen rond vergunningen. Een boer wil uitbreiden, gaat zijn gang zonder geldige vergunningen, de gemeente kijkt toe, wacht af of er bezwaren komen uit de burgerij en legaliseert dan alsnog. Probeert U dat maar eens met Uw dakkapel.
Deze gang van zaken in Oirschot, destijds haarfijn in beeld gebracht door Zembla, is nog steeds de geëigende manier van doen om “aan de gang te gaan”. Zie de fragmenten uit de raadsvergadering van 10 jaar terug met burgemeester Ruud Severijns en recent, met de huidige burgemeester, mevrouw Judith Keijzers-Verschelling).

Burgemeester Severijns 2011
Burgemeester Keijzers 2020

De burger, bezorgd om zijn leefomgeving, blijft niets anders over dan zelf de opsporingstaak op zich te nemen, een verzoek om handhaving te doen en, omdat dat geen opvolging krijgt, de gang naar de bestuurlijke rechter maken om de overheid te dwingen hem te beschermen.

Het lijkt erop dat de omwonenden niet terugdeinzen om die weg te gaan. Enerzijds om nieuwe stankoverlast voor te zijn. Anderzijds om de varkensboeren én de gemeente duidelijk te maken: tot hier en niet verder.
Oók, of moet ik zeggen, zélfs in Oirschot.

Ruud Merks
Groen Duurzaam Oirschot

2 thoughts on “Een nieuwe varkensstal aan de Leeuwenakker? Ja, dat kan blijkbaar!

  1. Tenzij er concreet zicht op legalisatie bestaat, zegt de burgemeester. Ik noem dat klasse-justitie. Als je geld genoeg hebt om het risico te nemen, kun je gewoon doen wat je wilt. De gemeente probeert wel een gaatje in de wet te vinden.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading