de O

Histoire d’O

Histoire d’O…. Zeg maar gerust d’ OwOw, want dit knalgele ‘beeldmerk’ van Oirschot heeft de afgelopen jaren de gemoederen flink beziggehouden. Werkelijk niemand heb ik kunnen vinden die dit nou een goed idee vond van de gemeente Oirschot. Over smaak valt te twisten maar de gele O staat inmiddels symbool voor het negeren van de eigen adviescommissies, het shoppen in Rotterdam om de zin door te drijven en niet te vergeten: bakken met geld verspillen. Niet alleen de O maar het hele gemeentehuis kreeg dezelfde ‘vergeling’ van briefpapier tot aan de auto’s van de buitendienst aan toe.

Nu moet de O worden verplaatst.. een nieuwe plek voor dit, volgens Janske Mollen (ED 10/09/21), ‘Kodak-momentje’. En dat mogen de inwoners van Oirschot ‘meebepalen’. Meebepalen voor deze gemeente betekent een meerkeuze vraag met maar liefst 4 opties:

 1. Sint Jorisstraat
 2. Kempenweg/de Kemmer
 3. Eindhovensedijk
 4. Standaardplein

Waar de grote gele O ook haar definitieve bestemming krijgt, het zal voor veel Oirschottenaren voor altijd een reminder blijven aan een minder fris symbool dan de gemeente zelf voor ogen had. Dan pleit ik tòch voor optie 5. Het gemeentehuis, en dan wel exact in het midden van de Raadszaal. Dan kunnen ze zèlf, dag in dag uit, geconfronteerd worden met de vraag hoe deze gemeente ooit heeft kunnen denken dat dit nou een lumineus idee was om daar zoveel centen aan uit te geven.

En dat ‘Kodak- momentje’? Dat komt er zeker, maar ik wacht nog wel even.. tot het gele gevaarte niet meer in de weg staat.

Ursula Willemse

5 thoughts on “Histoire d’O

 1. Wat mij betreft is de enige juiste plaats om de plastische belichaming van de tunnelvisie van de Gemeente Oirschot, de gele O, een definitief plekje te geven …. De Prullenbak!

 2. Ergens in een speeltuintje is ook een optie. Dan kunnen er nog kinderen plezier van hebben…

  Maar waar het ook terecht gaat komen: ik hoop vooral dat er van geleerd is want het is in mijn ogen echt een belachelijke gang van zaken.

 3. Frappant is dat via een on-line-enquête van de gemeente Oirschot – 300 burgers krijgen die – er naast de vier voorgekookte plekken voor een gedrocht – de O dus – WEL de mogelijkheid bestond om ZELF een plek aan te geven. Ik heb dat gedaan en een mooi plekkie uitgezocht: de gemeentewerf. Pardon: de milieustraat.

 4. Lees ook het bericht van de Gemeente in Oirschots Weekjournaal wo 29 september

  Gemeente corrigeert het bericht dat “de O” 100k€ gekost zou hebben. Het was slechts 13k€

  In het Oirschots Weekjournaal van vorige week werd in de analyse over de gebeurtenissen rond de ‘Gele O’ op de Markt een bedrag aangehaald van ‘ongeveer een ton, voor ontwerp en plaatsing’. Het noemen van dat bedrag was gebaseerd op informatie van gemeenteraadsleden van verschillende politieke partijen. Afdeling Voorlichting wees de krant op een raadsinformatiebrief van 26 augustus 2020. Daarin wordt gesteld: ‘Met een investering van 13.000 euro is een verplaatsbaar object gemaakt.’ Een fors verschil dus, met ‘ongeveer een ton’.

  Het is de krant op dit moment nog niet precies duidelijk wat er in het bedrag van 13.000 euro is inbegrepen. Over de totale kosten van bijvoorbeeld ontwerp, onderbouwing, vervaardiging van het kunstwerk en het aanpassen van het gemeentelijk beeldmerk op bijvoorbeeld briefpapier, voertuigen en borden, alsmede de extra kosten voor een second opinion bij monumentencommissie Dorp, Stad en Land in Rotterdam is op het moment van het verschijnen van deze krant nog geen sluitende conclusie. Wij hopen hierover binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading