sociaal

€200 euro compensatie voor minima

De gasprijzen zijn explosief gestegen. Via verlagingen van de energiebelasting wil de regering dat zodanig compenseren dat dat voor een gemiddeld huishouden een verlichting van rond de 400 euro per jaar zou moeten betekenen. Daarnaast heeft Den Haag nog eens 200 euro extra toegezegd voor de meest kwetsbare groepen, waaronder de bijstandsgerechtigden. De gemeente Eindhoven heeft uitgezocht dat zo’n 80 % van de sociale minima een zogenaamd variabel energiecontract heeft. Dat betekent dat zij maar liefst zo’n 700 tot 1000 euro duurder uit zijn! Daarom gaat Eindhoven hun inwoners met een inkomen tot 120 % van het minimum (= €1870 bruto voor gehuwden) een tegemoetkoming geven van 180 euro plus een voucher van 70 euro.

Redactie ZOUT schrijft :

De gasprijzen stijgen.
Sociaal Progressief Oirschot is voor een bijdrage aan mensen met een minimaal inkomen, vanuit de gemeente naast die van de overheid.
Wat vindt U?

Wij als Sociaal Progressief Oirschot hebben recentelijk hierover schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Esther Langens. Wij dringen er bij de gemeente op aan om ook een dergelijke uitkering te doen aan de sociale minima in Oirschot. Met gebruikmaking van de gelden die Den Haag hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Wij vinden het een plicht van ons als sociale partij om speciaal ook op te komen voor onze inwoners die financieel (meer) kwetsbaar zijn en minder te makken hebben. Want zij hebben naast de explosief gestegen gasprijzen toch ook al veel last van de forse prijsstijgingen bijv. bij het boodschappen doen. De prijzen zijn vorig jaar maar liefst met 5,7 % gestegen! Dus een tegemoetkoming van de gemeente van 200 euro is voor minima echt onvoldoende om hun koopdrachtdaling op te kunnen vangen, maar het helpt natuurlijk wel. Ook het Nibud roept alle gemeenten op om burgers met lage inkomens zo snel mogelijk te helpen met die 200 euro.

Wij willen dat de wethouder snel tot uitbetaling van deze compensatie voor de sociale minima in Oirschot zal overgaan. Er zouden volgens de gemeente op dit moment nog geen signalen gekomen zijn vanuit de samenleving dat er sociale minima in de problemen zitten door deze forse stijging van de gasprijzen. Maar het is toch bekend dat juist deze groep vaak de weg niet weet naar de officiële instanties met hun vaak ingewikkelde regels. Daarom roepen wij de gemeente op om via het Weekjournaal en de website goed aandacht te besteden aan deze kwestie.

Namens Sociaal Progressief Oirschot

Thea Cichy, Gemeenteraadslid

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading