ZOUT

ZOUT, ZOUTer, ZOUTST

Als trotse pessimist en geloof het of niet vaak met een vrolijke noot heb ik de eer om u fijne feestdagen toe te wensen.

Sjonge jonge wat een jaar weer. Corona, lockdown nummer drie, schoolsluitingen, persoonlijk verlies, dreigende zorginfarcten, vaccinatie issues, tegenslag op tegenslag voor voornamelijk de horeca, de detailhandel en de kunst-en cultuursector, geen kabinet (tot voor kort) en specifiek in Oirschot: wederom geen luisterend oor van de gemeente voor een groep bezorgde burgers. De lijst is bij lange na niet compleet maar genoeg om met de kerst onder een deken te blijven liggen, ook met het oog op de thermostaat die tegenwoordig beter op net niet bevriezen stand moet blijven staan willen we het allemaal nog kunnen ophoesten. De vrolijke noot moet dus nog komen.

Daar heb ik even over na moeten denken. De vrolijke noot zit wat mijzelf betreft in het kleine. Quarantaine heeft ook een pluspuntje: je hebt meer tijd om even stil te staan, terug te kijken maar ook weer vol goede moed plannen te maken voor het nieuwe, hoop ik after-quarantaine jaar. Een beer in een winterslaap om straks bij de eerste groene sprietjes weer op te springen om alles wat je nu bedenkt uit te gaan voeren. Iets kleins of iets groots maakt eigenlijk niet zoveel uit zolang je er naar uit kan kijken en op voorhand al energie van krijgt: voor-afterpret.

Een stukje zelfreflectie hoort daar ook bij. Ook op ZOUT. In juli van dit jaar zijn wij begonnen vanuit de behoefte om burgers van Oirschot beter, vollediger en kleurrijker te informeren anders dan het ED en het Oirschots Weekjournaal. Kritischer, onderzoekender en scherper. Niet vanuit een journalistieke achtergrond maar vanuit ontevredenheid over de eenzijdige informatieverstrekking vanuit de gemeente en een sterke gedachte dat gewenste verandering van de burgers zelf moet komen. Je weet alleen wàt je wil veranderen of juist niet wanneer je volledig en goed geïnformeerd bent. Wij pretenderen niet dat we journalisten zijn of uiterst neutraal verslag doen van alles wat zich roert in de gemeente Oirschot. Veel onderwerpen raken ons ook persoonlijk vanuit betrokkenheid of interesse. Een mening hebben wij ook, al nodigen wij graag ook mensen uit om een tegengesteld of aanvullend geluid te laten horen. Naar ons idee gebeurt dat nog te weinig naar onze ZOUTe smaak. Een rondje marktplein op een mooie zaterdag leert dat er veel meer kritische Oirschotse burgers zijn dan wij soms denken. Niet iedereen heeft de energie of soms de moed om een mening te laten horen of waar nodig de barricades op te gaan en wanneer sommigen dat wel doen weggezet te worden als een kniesoor. Wat mijzelf en de redactie van ZOUT betreft een goede reden om nog een tijdje rond te blijven hangen op het marktplein en u ook in het nieuwe jaar te blijven informeren.

In deze nieuwsbrief een impressie en verslag van de teleurstellende bijeenkomst van de gemeenteraad met de bezorgde burgers. Deze bijeenkomst vond maandag 13 december plaats. De gemeenteraad zou reageren op een brandbrief die de bezorgde burgers 7 maanden eerder aan de gemeenteraad stuurden. Na 7 maanden bleek de brief nog steeds aan dovemansoren gericht. Deze dovemansoren en gevoelloosheid voor de relatie tussen bestuur en burgers komt ook tot uiting in het artikel van een lezer over de lindeboom in Middelbeers. Een boom met een verhaal: De Stem der Bomen. Een verhaal waar niet naar wordt geluisterd door de gemeente Oirschot. Wanneer het over bomenkap gaat: 136 kapvergunningen verstrekte de gemeente Oirschot afgelopen vijf jaar. Maar om hoeveel bomen het exact ging en hoeveel er zijn herplant, is niet zomaar uit het administratieve systeem te halen. Sterker nog: wethouder Langens heeft “geen idee”. Zo lijkt het ook moeilijk om de in 2018 beloofde verbodsborden te plaatsen om motorcrossen in Oirschotse natuurgebieden tegen te gaan. Genoeg te lezen bij het fonkelende licht van de kerstboom!

Voor nu wensen wij u een kerst vol liefde, dromen, licht, gezondheid, moed, (voor)pret, hoop en vooruit wat Oirschot betreft een pepertje en een snufje ZOUT!

Fijne feestdagen!

Ursula Willemse

One thought on “ZOUT, ZOUTer, ZOUTST

 1. Een mooie (bovenstaande) bezinningsgedachte van Ursula Willemse met het oog op de komende kerstdagen.
  Het perspectief van een goed geïnformeerde pessimist die het ergste vreest en zich dus maximaal inspant om ellende te voorkomen is vele malen beter dan dat van een optimist, die het zicht op risico’s en misstanden wegneemt, vaak zelfgenoegzaam achteroverleunt, want het komt toch wel goed.
  De kerstgedachte bezien vanuit de gedachte van zo’n optimist is m.i. funest voor de toekomst.
  Het is zoals columnist Teun van der Keuken schrijft:
  “Helaas zitten wij al deze hele ellendige coronaperiode met een stel onverbeterlijke optimisten opgescheept: Rutte, De Jonge en Van Dissel . Hierdoor komen de maatregelen steeds te laat. Van Dissel gaf het laatst bij Nieuwsuur zelf toe: ‘Helaas heeft de praktijk ons geleerd dat we het soms te optimistisch inschatten. Je hoopt natuurlijk toch dat het dubbeltje soms de goede kant op valt en we hebben helaas te vaak gezien dat dat dan tegenvalt.’ Dit is toch ongelooflijk! Dat er beleid wordt gemaakt op de hoop dat dubbeltjes de goede kant op vallen? En dat je na drie vallende muntjes nog niet van perspectief wisselt. Bij de vaccinatiecampagnes en nu weer bij het boosteren zijn we dankzij deze onverbeterlijk rooskleurige inschattingen steeds later dan de rest van Europa.

  En zo ging het ook bij het “optimistische”, visieloze klimaat- en stikstofbeleid van de VVD en het CDA zodat de noodzakelijke grote stappen niet (hoeven) worden gezet.
  “Voor een goede visie moet je bij de oogarts zijn”, sprak onze premier Mark Rutte.

  In Oirschot is D66 de enige goed geïnformeerde pessimist die het ergste vreest en daarvoor een debat wil over vernieuwd beleid t.a.v. intensieve veehouderij maar daarvoor geen enkele steun krijgt van de andere partijen, zelfs niet van een zich progressief noemende SPO.

  Ook ik ben een pessimist maar daarmee nog niet iemand die de strijd/moed opgeeft.

  Ik wens zowel de optimisten als pessimisten vooral warme feestdagen en een 2022 met beter perspectief.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading