Bestuurscultuur : Kromven

VTH en Landschotse heide

Veel natuurminnende burgers vragen zich af, waarom gemeente Oirschot niet handhaaft bij geconstateerde overtredingen van het bestemmingsplan rond de Landschotse Heide. Toegangswegen worden met door de gemeente beschikbaar gestelde platen voorzien. Bospaden worden met kunstof versterkt. Het ergste : de gemeente lijkt de tactiek van “gedane zaken nemen geen keer” te hanteren.

 • Mogelijk rechtszaak om perceel van Jan de Rooy in Middelbeers
  MIDDELBEERS – Milieuclubs manen het Oirschotse college van burgemeester en wethouders tot snel optreden op perceel van oud-transportondernemer en -rallyrijder Jan de Rooy in Middelbeers. Anders wachten juridische stappen. Rens van Ginneken 08-10-19, 10:08 Laatste update: 08-10-19, 10:32 Bron: ED Werkgroep Natuur en Landschap (WNL) vindt het onacceptabel dat de gemeente Oirschot niet ingrijpt op het perceel aan de Kromvensedijk,
 • Gemeente Oirschot wil herstel landschap op perceel De Rooy
  OIRSCHOT/MIDDELBEERS – De gemeente Oirschot lijkt klaar te zijn met oud-Dakarcoureur Jan de Rooy. In een hoorzitting dinsdag bracht zij een stapel punten in, waar De Rooy zich niet aan het bestemmingsplan zou houden op zijn perceel aan de Kromvensedijk in Middelbeers. Rens van Ginneken 13-02-20, 00:16 Laatste update: 13-02-20, 08:32 Bron: ED Bij de hoorzitting van de Bezwaarschriftencommissie schoof
 • Hoe natuurbescherming per vergunning wordt uitgehold
  Beter in Brabant, door Ron Lodewijks Wat hebben Jan ‘Parijs-Dakar’ de Rooy en vleesconcern Vion met elkaar gemeen? Zij kregen dit voorjaar provinciale vergunningen om kwetsbare natuur te beschermen tegen schade die al is aangericht. De Rooy legde een oprijlaan aan naar zijn landhuis in de bosrand van de Landschotse Heide nabij Westelbeers. Vion bouwde in Boxtel nabij de
 • Oirschot geeft niet thuis in commotie rond verharding zandpad Jan de Rooy
  de villa van voormalig Parijs-Dakar-coryfee Jan de Rooy. Nu een aantal Beerzenaren woensdag uit protest de verharding van het zandpad tegenhield, trok burgemeester Judith Keijzers-Verschelling aan de rem. Maar uitleggen wat er nu eigenlijk aan de hand is, doet noch zij noch verantwoordelijk wethouder Esther Langens-Brooimans.
 • WNL staakt gefrustreerd mediation in zaak De Rooy
  Middelbeers – De rechtbank zag op 23 maart nog mogelijkheden om via mediation de partijen dichter bij elkaar te krijgen over het bosplan van Jan de Rooy aan de Kromvensedijk in Middelbeers. WNL had voorgesteld dat de drie ingeschakelde deskundigen mogelijk samen tot één gedragen plan zouden kunnen komen, in overeenstemming met het bestemmingsplan. Ook de
 • Rijplaten blijven op zandpad Jan de Rooy liggen, werkzaamheden uitgesteld
  Een hoofdpijn dossier voor de @gem_Oirschot, wat weegt zwaarder : risico op langdurige rechtsgang of plicht tot natuurbehoud
 • Jan de Rooy moet hek rond huis in Middelbeers weghalen, oprit mag blijven liggen
  MIDDELBEERS – Jan de Rooy uit Middelbeers moet een 869 meter lang en 2 meter hoog hekwerk verwijderen. @gem_Oirschot trok hiervoor terecht de vergunning in, aldus rechtbank Oost-Brabant.
 • Handhaafpad
  Illegale bouwwerken, paden met rijplaten, hekwerken zonder vergunning, crossen door de bossen en meer. Adequaat een eerzaam handhaven is een kunst.
 • Jan de Rooy kan na een lange strijd een hek bouwen rond zijn woning, en ook zijn schuurtje is nu legaal
  Oud-Dakarcoureur Jan de Rooy krijgt na een langslepend conflict een vergunning voor een aangepast hek rond zijn woning in Middelbeers. Bemiddeling tussen hem en de natuurvereniging mislukte, maar de gemeente gaat nu toch akkoord.
 • Kromvensedijk wordt voorzien van Terrastab
  Natuurbehoud op zijn Oirschots. Gemeente verhardt het zandpad aan de de Kromvensedijk met terrastab.
 • Kromvensedijk inmiddels toch verhard met Terrastab
  Twee weken geleden werd de Kromvensedijk in Middelbeers in opdracht van de gemeente verhard met het middel Terrastab. De Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) is ontstemd, want binnenkort dient hierover nog een rechtszaak. WNL vreest dat de gemeente dubbele kosten riskeert, als de rechtbank de verharding zou afkeuren en deze er dus weer uit zou moeten.
 • Oirschot gaf vorig jaar bijna half miljoen te veel uit, ontdekt gemeente nu
  Vorig jaar ging de toegangsweg naar onder meer de woning van Dakarcoureur Jan de Rooy op de schop na jarenlang getouwtrek over wie verantwoordelijk was voor de slechte staat. Door onder andere inhuur van adviesbureaus en dure rijplaten als tussenoplossing liep de rekening flink op.
 • Rechtbank vindt verharding Kromvensedijk wél vergunningsplichtig
  De gemeente Oirschot haalt tóch bakzeil bij de verharding van de Kromvensedijk in Middelbeers. In september vorig jaar werd deze weg – een zandpad – over een lengte van 400 meter behandeld met het middel Terrastab. Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) stelde dat deze behandeling gewoon een verharding is, waarvoor de gemeente een vergunning had moeten aanvragen. Daarin krijgt de werkgroep nu gelijk via een rechtszaak die op 23 augustus in Den Bosch diende. Wat de gemeente nu gaat doen is nog niet bekend.
 • Actie op de Kromvensedijk in Middelbeers, pleidooi voor beschermen oude zandpaden en protest tegen gemeentelijk beleid
  Afgelopen zondag 26 mei verzamelen zo’n 30 actievoerders zich met een gezamenlijk doel : het terugdraaien van de verharding van de gemeente om de Kromvensedijk die leidt naar het huis van de Rooij. De rechter heeft beslist dat de verharding vergunningsplichtig was en dat de gemeente alsnog een vergunning moet aanvragen.
 • De strijd om het (voormalige) zandpad lijkt nog niet gestreden.
  Het lijkt erop dat de juridische strijd tussen Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) en de gemeente voorlopig nog niet ten einde is. De rechter oordeelde op 21 november dat de gemeente tóch een omgevingsvergunning had moeten aanvragen voor de verharding van de Kromvensedijk met het middel Terrastab in november 2022. De gemeente heeft nu alsnog die vergunning aangevraagd. De werkgroep en haar advocaat stellen dat die vergunningsaanvraag bij een volgende rechtszaak waarschijnlijk ook geen stand zal houden.