Landbouwtransitie

WEIDEVARKENS IN BAARSCHOTS NATUUR

Fietsend op een stille zandweg tussen Baarschot en landgoed ‘De Utrecht’ stuit ik op een groep wroetende, hollende, vredig tegen elkaar aanliggende varkens.Er wordt knorrend, soms enthousiast schreeuwend gereageerd als ik stilsta bij de prikkeldraad, stilsta bij dit bijzondere schouwspel:- Varkens met krulstaart die zich vrij kunnen bewegen en gedragen in hun natuurlijke omgeving.natuurinclusieve varkenshouderijHet zijn de weidevarkens van natuurinclusieve varkenshouderij Den Elshorst te Baarschot, waar ik uit weetgierigheid aanklop en wordt uitgenodigd voor een kopje koffie en interessant gesprek.

Familie Buurs-Moonen voelt zich meer natuurbeheerder dan varkenshouder vanwege het beheer van behalve de eigen percelen ook die van ondernemers uit de buurt en een aantal van Brabants Landschap.De inzet van weidevarkens heeft een meerwaarde voor de bodemgesteldheid en biodiversiteit. Als een boom- of graszodenkweker de varkens een aantal maanden op zijn perceel heeft laten wroeten, verdwijnen alle engerlingen (larve van kevers), schadelijke grassen en kruiden, als sneeuw voor de zon, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Natuurinclusief betekent weliswaar niet biologisch maar heeft wel een diervriendelijk en zo duurzaam mogelijk bedrijfsmodel (geen pesticiden) waarbij de varkens op een zo natuurlijk mogelijke wijze buiten worden gehouden zonder antibiotica.

Wel wordt er één keer preventief geënt tegen ziektes.De biggen worden vanwege de gewoonlijk te lage buitentemperatuur in een verwarmde stal geboren. Als er onverhoeds toch een varken buiten bigt, doet ze dat in een diep gegraven gat dat agressief wordt verdedigd, zelfs gevaarlijk is te naderen.extra voerDe weidevarkens krijgen buiten de gras- en kruidenwortels, insecten en wormen die ze in de bodem vinden extra ruwvoer in de vorm van gras, snijmais, zonnebloemen (van de akkers van Brabants Landschap) en krachtvoer. Voor de kaaswei als extra eiwit (restproduct van kaas) rijdt men tweemaal per week naar de biologische kaasmakerij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’ (trappistenklooster Berkel-Enschot).directe afzet. De varkens van Den Elshorst worden direct afgenomen (zonder tussenhandel) door kwaliteitsslagers met een hogere opbrengst tot gevolg.Z

Vanwege haar bedrijfsvoering ontving Den Elshorst onlangs de Brabantse Kempentrofee uit handen van Oirschots burgemeester.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading