sociaal

Helpende hand met een lach

‘Zomaar iemand helpen en er niets voor terug willen hebben.” Het hoeft immers niets te kosten. Mensen die deze stelregel hebben tref je ook gelukkig in Oirschot aan.

Het zijn ooit kleine gebaren en er hoeft niet voor betaald te worden. Een luisterend oor, helpen met iets ophangen, een praatje over de heg of even helpen bij het invullen van een formulier is vaak al meer dan voldoende. Die kleine gebaren geven de burger vaak weer moed om door te gaan.

Ik denk vaak terug aan een oude buurman die een roosje uit eigen tuin had geplukt en die roos aan mij gaf met ‘voor de liefste mens van de hele straat!’ Mijn week was gelijk weer goed. Daar heb ik nog jaren op geteerd en daar denk ik nog steeds met ontroering aan terug.

Zelf kun je natuurlijk ook iets betekenen voor een ander, helpen in huis, met formulieren, een pleister plakken, samen een bakje koffie doen of elkaar gewoon op straat begroeten. Het zijn zo’n kleine moeites en je brengt er zoveel geluk mee.  Een glimlach is vaak al onbetaalbaar.

Door de jaren heen ben ik door zoveel mensen geholpen en daar ben ik dankbaar voor. Je wilt niet weten hoeveel kracht en hoop dit oplevert! Van een negatieve situatie naar een positieve.. Ik heb ooit eens een ‘onsje geluk’ gekregen. Het was maar een kattenbelletje, maar o zo waardevol, zeker als je in de piepzak zit. Iemand moed inspreken kan je altijd doen en een welgemeende knuffel betekent gewoon dat die ander jou ook ziet, je erkent en je laat weten dat ook jij het waard bent.

Ik ken iemand die een ander helpt en vaak genoeg te horen krijgt wat die ander hem schuldig is. Zijn antwoord is steevast: ‘help een ander maar, die jouw hulp hard nodig heeft; dat is voldoende’. Hier is sprake van een sneeuwbaleffect: hoe langer hoe meer mensen gaan hoe langer meer andere mensen helpen en die sneeuwbal kan steeds groter worden. Onze pastoor dhr. Spijkers en pastor dhr. Van Nunen kennen deze man en hebben meermaals aangegeven dat ze hem niet in de kerk zien zitten, maar dat hij  door te helpen met zijn handen bidt en die ziet Onze Lieve Heer veel liever.

Iedereen kan een helpende hand bieden en zeker nu, in voor veel mensen donkere tijden, kan dit een waardevol lichtpuntje zijn. Kijk eens rond in je eigen omgeving: daar is vast wel iemand die dat beetje positieve aandacht kan gebruiken. Bij de Oirschotse burgers zie ik dat hoe langer hoe meer gebeuren en daar ben ik gelukkig mee. Ook deze helpers mogen weleens een hart onder de riem gestoken worden en een dankbaar compliment stuur ik jullie kant uit.

Y.Mus

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading