de Enck

De vaart zit er nu in, met een thuis voor de verenigingen

‘Kerstcadeautje’: nieuwe start voor De Enck wordt concreet

Bestuur van de vereniging in oprichting en de initiatiefnemers zetten samen de schouders onder een sociaal-cultureel centrum met nieuw elan in de voormalige De Enck. De gemeenteraad ging op 19 oktober akkoord met de plannen.

door Rens van Ginneken

Initiatiefnemers André van de Ven en Frank van Laarhoven zetten samen met een nieuw stichtingsbestuur alles op alles om van De Enck weer een bruisende plek te maken. De naam De Enck zal hoogstwaarschijnlijk wel verdwijnen: aan die naam hangt inmiddels teveel pijn uit het verleden. De eerst beoogde luxe appartementen op een extra verdieping gaan niet door. Wat er wel komt: aantrekkelijke horeca in de foyer met een Brownies&Downies-concept en een toegankelijke plek voor elke Oirschotse vereniging die er ook de schouders onder wil zetten.

Lees verder Oirschots Weekjournaal

Zo lees je het artikel in Oirschots Weekjournaal : 1. even geduld 2. selecteer het artikel (blauw) 3 klik op het artikel

8 thoughts on “De vaart zit er nu in, met een thuis voor de verenigingen

 1. Helaas kon ik het artikel in het Oirschots Weekjournaal niet lezen. Om het te kunnen lezen moest ik het vergroten. Daarmee verdween een deel van de tekst links het beeld af, en ik kon het niet naar het midden van m’n scherm schuiven.

 2. Ik schrijf dit bericht omdat het in alle media stil is over de vastgoeddeal die is gesloten tussen de gemeente en vd Ven / Laarhoven. Dit onder het motto ‘een thuis geven aan de verenigingen’
  Waar het werkelijk om draait is het vastgoedgedeelte van het complex. Dit kantorenpand met ruim 200.000 euro per jaar aan huurinkomsten is ruim onder de marktwaarde verkocht door de gemeente (lees: de betrokken wethouder). Er is slechts één partij betrokken in dit ondoorzichtige proces. Geen transparante aanbesteding of openbare publicatie. Merkwaardig in een tijd waarin vastgoedinvesteringen alle records breken.
  Vervolgens zal het onrendabele gedeelte van het vastgoed, het theater, waarvan de kosten voorheen gedekt werden met de huurinkomsten van de kantoren, worden ondergebracht worden in een aparte stichting. Een stichting die nu al subsidieverzoeken doet bij de gemeente waar de oude stichting alleen maar van kon dromen. (een eenmalige subsidie van meerdere tonnen en 40k plus per jaar) En doordat de gemeente nu alle controle kwijt is door de verkoop zal zij hierin tegemoet moeten komen.
  Het is een schande dat over de rug van ons verenigingsleven de zakken van enkele gevuld worden in een deal die aan alle kanten stinkt. En een teleurstelling in de media die enkele klakkeloos persberichten overneemt.

  1. Om moedeloos van te worden.. Ik denk dat ik het maar opgeef. Ik weet het, dit willen ze. Maar ik wil ook gewoon kunnen leven… Dan maar met de rug toe naar een corrupte ambtenarij e.d. Dat was er al toen ik hier 18 jaar geleden kwam wonen, zelf meegemaakt in ons eerste jaar hier. Hopeloos. Heel erg deprimerend… Helaas, zakkenvullers e.d. Het schijnt er bij te horen, tenminste wel in deze gemeente.

   1. Het is gelukkig ook grotendeels onwaar wat Willem anoniem en zonder bronvermelding beweert. Misschien beurt dat je weer wat op!

 3. Beste Willem,

  Hartelijk dank voor je waardevolle reactie! Inhoudelijk maar ook waardevol omdat dit precies is wat wij voor ogen hadden om deze rubriek: uit de media aan ZOUT toe te voegen. In het ED of OW kan je niet reageren op artikelen in ZOUT wel. Je zet ons aan het denken om onze bedoeling, met deze rubriek, aan de lezers duidelijker te maken.

  Hartelijke groet,
  Ursula Willemse
  Namens de redactie van ZOUT

 4. Er staat helaas een prachtig sociaal-cultureel centrum midden in Oirschot te verpieteren vanwege het faillissement van Stichting De Enck. De vraag is: wat moet er nu gebeuren? De gemeenteraad heeft meermalen uitgesproken dat men de delen van De Enck die gemeentelijk bezit zijn, niet als strategisch vastgoed ziet. En cultuur ziet Oirschot niet als kerntaak voor de gemeente.
  Dan staan er twee ondernemers op die er iets van willen maken. Er was gelegenheid voor anderen om ook contact te zoeken met de curator -iedereen heeft openbaar kennis kunnen nemen van het faillissement- maar dat is niet gebeurd. In ieder geval niet serieus genoeg om daadwerkelijk in onderhandeling te gaan. Ook is de gemeente wettelijk verplicht haar deel tegen een marktconforme prijs te verkopen, anders is er sprake van staatssteun.
  Hebben deze ondernemers een goed plan? Daar kun je over van mening verschillen natuurlijk. Maar als er na twee jaar maar één plan is, kunnen we dat plan maar beter serieus bekijken. De ondernemers kunnen het niet alleen. Zij hebben een stichting nodig om het culturele deel te exploiteren. Bovendien is de gemeente nodig om het geheel mogelijk te maken.
  In het raadsvoorstel van 19 oktober is voorzien dat de stichting een bedrag van 15.000 euro per jaar nodig heeft. Dat is minder dan 1 euro per Oirschottenaar per jaar. Dat is zeer weinig vergeleken bij wat gemeenten in Nederland gemiddeld uitgeven aan culturele instellingen.
  Daarnaast kan de gemeente de opbrengst van de verkoop de komende tientallen jaren in groot onderhoud aan het theater beschikbaar stellen. Dat geld heeft de gemeente beschikbaar juist omdat er iemand bereid is een fors bedrag neer te tellen voor het gemeentelijk deel van De Enck.
  Een en ander zal vastgelegd worden in een subsidie-overeenkomst waarmee de gemeente grip houdt op de bestedingen.
  De deal is overigens nog niet rond, zoals Willem anoniem beweert. De gesprekken zijn nog gaande. De tussenstand van 19 oktober is te bekijken in de openbare raadsvergadering en de bijbehorende stukken. Bovenstaande reactie is daarop gebaseerd.
  Zie: Agenda Oirschot – Besluitvormende raadsvergadering Besluitvormend dinsdag 19 oktober 2021 19:00 – 23:00 – iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading