de Enck

Initiatiefnemers heropening De Enck zien nog wél mogelijkheden
‘Wij laten niet los; het kan nog steeds!’

Onderstaande reactie van de initiatiefnemers van De Enck op het artikel in het ED op 20-5-22, in het Oirschots Weekjournaal.

Ontwikkelaar Frank van Laarhoven en architect André van de Ven uit Oirschot presenteerden al in november 2020 een plan om scc De Enck weer nieuw leven in te blazen. Vorig jaar in november waren de vooruitzichten zeer gunstig, toen zij met de Stichting Cultureel Centrum Oirschot een intentieovereenkomst presenteerden, waar de gemeente welwillend tegenover stond. Het leek een kwestie van ‘puntjes op de i’, maar nu zeggen de initiatiefnemers het vertrouwen in de stichting op. Maar Van Laarhoven en Van de Ven willen de positieve energie erin houden, om Oirschot toch weer een ‘huiskamer’ voor de verenigingen te geven.

door Rens van Ginneken

Van de Ven en Van Laarhoven lijken nog wat aangeslagen van de voor hen onverwachte totale breuk met het stichtingsbestuur. Ook de berichtgeving in het ED van vrijdag 20 mei is bij hen niet goed gevallen. Die nam de lezing van de initiatiefnemers niet mee en kopte ‘Heropening De Enck is toch van de baan’. Van Laarhoven: “Dat is suggestief en wat ons betreft zeker nog niet aan de orde. Sterker nog: we willen op 15 juni in De Enck zelfs ons toekomstplan presenteren aan de verenigingen. We hebben een gebouw, een onderbouwd plan, horeca en een grote wil om er iets moois van te maken. Wat nu nog ontbreekt is een stichtingsbestuur voor de verenigingen dat er samen met ons echt de schouders onder wil zetten. Dan kan het in principe toch nog snel rond zijn, zeker omdat de verenigingen ons nog steeds steunen”, stelt de ondernemer.

Aanvankelijk eensgezind

Maar waarom ging de aanvankelijke eensgezindheid tussen initiatiefnemers, stichting en de horecaondernemer de laatste maand steeds meer scheuren vertonen? Ook voor Van de Ven en Van Laarhoven zijn een aantal zaken nog een raadsel. “Zeker in de eerste maanden heeft het bestuur echt heel hard mee aangepakt, volgens de richtlijnen in de intentieovereenkomst, opgesteld door de stichting. De gemeenteraad heeft toen unaniem voor het plan gestemd. Maar de laatste tijd waren er steeds zaken, met name wat betreft de horeca in de foyer, die anders moesten volgens het bestuur. Ook de communicatie werd steeds lastiger. We hadden nog een gesprek over de horeca, waarbij volgens ons ieder een goed gevoel had na een aantal aanpassingen op wens van het bestuur. Toch stapte vervolgens het bestuur naar de gemeente met de boodschap dat de stichting niet achter het horecaplan kon staan”, aldus Van Laarhoven.

Horeca struikelblok

Van Laarhoven vult aan: “Ook hebben we voorgesteld om het inmiddels aangepaste huurcontract toe te lichten en in gesprek te blijven. Maar we kregen de boodschap dat dit gesprek niet mogelijk was en op 3 mei lieten ze ons weten dat ze het huurcontract ‘een gedrocht’ vonden, terwijl het een standaard ROZ-contract is, wat met zorg is samengesteld. Dat vonden we ronduit beledigend. Wij hebben juist alle moeite gedaan om tegemoet te komen aan de wensen van de stichting. Ook wilde de stichting de horeca in de avonduren deels commercieel en deels niet-commercieel. De horecaondernemer wilde hierin nog wel meedenken, maar uiteindelijk concludeerde zij dat dit onwerkbaar was en we kunnen ons ook niet voorstellen dat de gemeenteraad hiermee akkoord zou zijn gegaan. Wij hebben gekozen voor sociale invulling van de horeca, namelijk een lunchroom met mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt. Overdag toegankelijk voor eenieder en ook ’s avonds wanneer er uitvoeringen zijn met publiek. Voorheen was deze open in afwachting van publiek dat niet kwam. Dat weer gaan doen zoals het bestuur eist is niet toekomstbestendig. Daarom hebben wij voor alle repetities van verenigingen een mogelijkheid gecreëerd om na te borrelen in hun eigen artiestencafé. Zodat het sociale aspect zeker niet vergeten wordt. Het vertrouwen is door het standpunt van de stichting flink beschadigd en daarom hebben wij op 11 mei het vertrouwen in het stichtingsbestuur opgezegd. Het is gigantisch vastgelopen; echt jammer.”

SCC een goudmijn?

Nu ligt er de situatie dat de stichting de zoekopdracht naar een werkbare constructie voor een scc heeft teruggegeven en is er ook de realiteit dat de exploitatiekosten wat zullen oplopen door de fors gestegen gasprijzen. “Toch verwachten we wel dat de gemeente daarin wil meedenken”, vertelt Van Laarhoven. “We hebben in principe alles klaarstaan; we hebben een gebouw, een plan en ook de curator werkt mee. De verenigingen staan ook te trappelen. Het is nu een kwestie van een bestuur dat wil doorpakken. Hier zijn wij mee bezig. Wij doen dit ook uit bevlogenheid en betrokkenheid met ons dorp. Als zo’n scc en doorstart van het theater echt zo’n goudmijn zou zijn, zoals sommigen veronderstellen, waarom staan de ontwikkelaars dan nog niet in de rij?”, zo vraagt Van Laarhoven zich af.

Van de Ven besluit: “De verenigingen moeten onderhand weten waar ze aan toe zijn. Hen willen we graag meegeven dat wij niet loslaten. We staan aan de lat en als de neuzen nu de goede kant op gaan met een bestuur dat de aanpak realistisch benadert, dan kunnen we deze zomer nog van start met een nieuwe sociaal cultureel centrum”, is de overtuiging van Van de Ven.

Op 15 juni geven Frank van Laarhoven en André van de Ven voor alle verenigingen toelichting op hun plannen.

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading