Landbouwtransitie

Uitbreiding varkensstal Rooije Hoefsedijk in Gemert mag door van de rechter

Redactie ED 18-01-22

De omstreden uitbreiding van een varkenshouderij aan de Rooije Hoefsedijk in Gemert mag doorgaan van de rechter. De bezwaren daartegen zijn door de bestuursrechter afgewezen. Het gemeentebestuur van Gemert-Bakel, dat toestemming gaf voor de uitbreiding, is daarmee in het gelijk gesteld. 

,,Goed nieuws”,, noemt wethouder Willeke van Zeeland (CDA) van Ruimtelijke Ordening de uitspraak van de bestuursrechter dan ook. ,,Dat betekent immers dat we als gemeente juist gehandeld hebben in deze kwestie. Het is altijd fijn dat te horen.”

Of de uitbreiding van het bedrijf nu ook daadwerkelijk doorgaat, blijft voorlopig echter nog wel even de vraag. Een speciale werkgroep vanuit de gemeenteraad is bezig met een onderzoek om te bekijken of het haalbaar is het varkensbedrijf te verplaatsen. 

Lees verder > ED

Redactie ZOUT schrijft:

Een serie berichten uit Gemert? ZOUT gaat toch over Oirschot? Dat klopt nog steeds hoor!
Maar de artikelen overgenomen uit ED zouden net zo goed in Oirschot kunnen spelen. Sterker nog. Ze hebben er gespeeld, spelen er op dit moment en zullen de komende jaren nog vaak spelen.
De vraag die voorligt : Hoe moet recht worden gedaan aan een veehouder die een vergunning om de omgeving te belasten heeft (gekocht), omwonenden en natuur die daar last en schade van zullen gaan ervaren en de gemeenschap die in principe miljoenen moet uittrekken om het bedrijf op te kopen en / of te verplaatsen.


Kabinet Rutte IV heeft zo’n 30.000 miljoen euro geleend voor de sanering van de intensieve landbouw.

Dat is gemiddeld 3000€ per belastingbetaler in Nederland

Wat zijn Uw gedachten daarbij?

Poging tot verplaatsen varkens komt door verstandshuwelijk in Gemert-Bakelse politiek

De veelbesproken boerderij aan de Rooije Hoefsedijk in Gemert. © Bert Jansen/DCI Media

Hans Vermeeren 05-06-21, 15:00 Bron: ED

GEMERT – Aan de ene kant staan de coalitiepartijen CDA en Dorpspartij. Beide partijen leken zich er bij neergelegd te hebben dat uitbreiding van het bedrijf niet tegen te houden was.

Aan de andere kant was daar de oppositie, aangevoerd door de VVD en de fractie-Vogels. Die partijen vonden en vinden dat er vanuit het gemeentebestuur te weinig gedaan is om een oplossing te zoeken voor een probleem dat vooral in de wijk Paashoef speelt. 

Afgerekend door de kiezer

En natuurlijk is enig pragmatisme c.q. opportunisme de verschillende raadsfracties beslist niet vreemd. De gemeenteraadverkiezingen komen er aan. Geen van de partijen in de raad wil volgend jaar maart door de kiezer op deze kwestie afgerekend worden. 

Lees verder > ED 

Buurt: geen uitbreiding varkensstal in Gemert

Hans Vermeeren 04-03-21, 17:28 

Laatste update: 06-03-21, 08:21 Bron: ED

GEMERT – De varkenshouderij aan de Rooije Hoefsedijk in Gemert zou voorlopig niet mogen beginnen met verbouwen om een verdubbeling van het aantal varkens in het bedrijf mogelijk te maken. Eerst moet duidelijk zijn of die aanstaande uitbreiding van dat bedrijf aan de rand van Gemert wel rechtmatig en volgens de regels is. 

Dat zegt althans de stichting Mens, Dier en Peel, die mede namens omwonenden de bestuursrechter in Den Bosch gisteren daarom om schorsing vroeg van de vergunning voor die uitbreiding. Die vergunning is door het gemeentebestuur van Gemert-Bakel verleend omdat deze in de ogen van de gemeente en van de provincie voldoet aan de regels. 

Lees verder > ED

Geef een reactie

Ontdek meer van ZOUT

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading